BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan keluarga berdukacita dengan pemergian tokoh pendidikan negara, Tun Dr Arshad Ayub awal pagi tadi.

Beliau yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) menyifatkan Allahyarham sebagai nama besar yang cukup dikenali dan banyak berjasa dalam bidang pendidikan dan pembangunan ekonomi negara.

Muhyiddin berkata, sumbangan Allahyarham dalam merintis penubuhan dan pembangunan Institut Teknologi Mara ( kini UiTM) sehingga melahirkan jutaan modal insan berkualiti tidak ada tolok banding sehingga menjadikan Allahyarham antara individu yang berjaya mencapai dan merealisasikan sasaran pendidikan bagi Dasar Ekonomi Baru (DEB).

“Sesungguhnya pemergian Tun Arshad adalah satu kehilangan besar kepada sektor pendidikan dan ekonomi negara.

“Saya secara peribadi mengenali Tun Arshad yang pernah berkhidmat dalam beberapa kementerian sebagai Ketua Setiausaha dan Allahyarham adalah seorang yang amat tegas, komited dan berdedikasi.

“Api kecintaannya kepada pembangunan pendidikan anak bangsa tidak pernah padam sehingga ke akhir hayatnya.

“Marilah kita sama-sama berdoa agar roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

“Saya juga berdoa moga ahli keluarga Allahyarham tabah dan sabar menghadapi saat-saat yang menyedihkan ini. Al-Fatihah,” katanya dalam kenyataan yang disiarkan dalam Facebook hari ini.

Arshad meninggal dunia pada pukul 2.06 pagi tadi dan Allahyarham sebelum ini dilapor dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sejak Selasa lepas kerana masalah kesihatan.

Arshad, 93, merupakan pengarah pertama ITM sejak tahun 1967 sehingga 1975 yang kini dikenali sebagai Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Sepanjang hayatnya, Allahyarham menabur bakti di UiTM dan dilantik sebagai Pro-Canselor selain pernah dipinjamkan sebagai Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) dan memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri.

Anak kelahiran Muar, Johor itu juga pernah bertugas sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Utama, Kementerian Pertanian dan Kementerian Kemajuan Tanah dan Kemajuan Wilayah.

Allahayarham juga aktif berkecimpung dalam dunia perniagaan serta menjadi ahli lembaga pengarah beberapa syarikat awam dan badan berkanun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here