TARIKH 9 Mei 2018 mencatatkan sejarah gemilang bagi negara ini di mana mitos bahawa Barisan Nasional (BN) tidak dapat dikalahkan telah dibuktikan tidak benar.

Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) menyaksikan BN yang didominasi oleh UMNO kehilangan kuasa pemerintahan di Pusat serta tujuh negeri iaitu Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Kedah, Terengganu dan Sabah.

Walaupun pada mulanya ramai pemerhati politik menjangka BN mungkin hilang banyak kerusi, boleh dikatakan tiada siapa yang yakin Pakatan Harapan (PH) yang ketika itu diketuai Tun Dr Mahathir Mohamad mampu membentuk kerajaan.

Malah, tiada siapa yang dapat meramalkan Dr Mahathir kembali ke Putrajaya sebagai Perdana Menteri ketujuh setelah beliau berundur dari arena politik tanah air.

Satu-satunya faktor yang membolehkan kemenangan mengejut PH itu adalah kemarahan rakyat terhadap rejim kleptokrasi BN yang diketuai oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

Skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang membabitkan Najib dan konco-konconya telah menyebabkan Malaysia malu besar di peringkat global.

Kerakusan pemimpin-pemimpin BN merampok dan menjarah hasil negara telah menyebabkan kerugian mencecah berbilion ringgit sedangkan pada masa yang sama, ramai rakyat hidup menderita dengan pendapatan di bawah garis kemiskinan.

Kemarahan rakyat itu diterjemahkan mereka dalam bentuk penolakan terhadap BN sekali gus menyebabkan rejim kleptokrasi yang berkuasa sejak merdeka terpaksa berpuas hati dengan peranan sebagai pembangkang.

Setelah menang besar pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor, rejim kleptokrasi BN semakin angkuh dan sombong sehingga tergamak mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang juga Naib Presiden UMNO membubarkan Parlimen segera.

Mereka berani mengulangi sikap lama yang tidak mempedulikan kesempitan hidup rakyat dalam era pasca pandemik ekoran kegagalan parti-parti pembangkang bersatu untuk menentang BN.

Seruan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin agar PH Plus dan PN berpakat untuk mengelakkan pertembungan banyak penjuru pada PRU-15 seolah-olah mencurah air ke daun keladi.

Ego dan dendam menguasai diri masing-masing sehingga menyebabkan mata mereka buta terhadap perkara yang lebih utama iaitu menyelamatkan rakyat daripada menjadi mangsa rejim kleptokrasi BN.

Muhyiddin bukan sahaja berdepan masalah untuk meyakinkan PH Plus berpakat dalam ‘khemah besar’, malah sekutunya dalam PN iaitu PAS turut menolak gagasan itu.

Tidakkah semuanya dapat melihat keputusan undi popular PRN Johor dan Melaka yang membuktikan majoriti pengundi menolak BN dan UMNO?

Malangnya setakat ini, khemah besar masih belum nampak bayang, malah tiang-tiangnya pun belum terpacak lagi.

Jika keadaan ini berterusan, pemimpin-pemimpin yang menolak gagasan khemah besar patut menyalahkan diri sendiri kerana sikap merekalah yang membuka ruang untuk rejim kleptokrasi BN kembali ke Putrajaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here