Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

Nampaknya kehadiran Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ke Kuala Selangor tidak disenangi beberapa pihak.

Paling awal mengeluarkan kenyataan ialah Ketua UMNO Bahagian Kuala Selangor, Datuk Jahaya Ibrahim yang menghalang kepimpinan bahagian berkenaan menyertai sebarang program melibatkan Tengku Zafrul.

Dakwa Jahaya, beliau tidak mahu jentera parti itu dipergunakan untuk ‘mendukung’ pemimpin dari luar kawasan tersebut.

Selepas Tengku Zafrul mengumumkan mengenai kelulusan pembinaan stesen jajaran utara Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Puncak Alam, ada juga yang membantah projek itu walaupun suara bantahan itu tidak mewakili suara penduduk.

Pengerusi Persatuan Penduduk Elmina Gardens, William Ho misalnya yang kawasan perumahannya tiada kaitan dengan projek itu mempersoalkan kewajaran pembinaan projek itu kerana mendakwa ia tidak berguna kepada penduduk setempat.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin pula membidas Tengku Zafrul yang menjadikan Kuala Selangor sebagai daerah angkat dengan mengatakan bahawa tindakan itu tidak kena pada tempatnya.

Katanya ia adalah dasar sasau dan keliru kerana Perbendaharaan negara tidak perlu menjadikan kawasan mana sekalipun sebagai anak angkat.

Pada Rabu lalu, apabila ditanya wartawan mengenai khabar angin bertanding di Parlimen Kuala Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), Tengku Zafrul mengatakan bahawa sekarang ini beliau tidak memikirkan isu politik kerana sedang fokus kepada soal pemulihan ekonomi negara.

Ketika ditanya lebih lanjut oleh wartawan mengenai khabar angin itu, bekas CEO CIMB Group Holdings Bhd itu berkata: “Bukan pada masa ini.”

Pada pandangan penulis, jawapan Tengku Zafrul itu boleh difahami bahawa pertimbangan untuk bertanding di Kuala Selangor masih ada dan tidak ditolak sepenuhnya.

Sebelum ini juga, seorang Felo Kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR), Profesor Madya Dr Azmi Hassan berkata, Tengku Zafrul hampir pasti untuk bertanding di Kuala Selangor kerana telah menjadikan kawasan itu sebagai daerah angkat.

Penulis ada bertanya kepada pengundi atas pagar di Parlimen Kuala Selangor sama ada mereka setuju sekiranya Tengku Zafrul bertanding di kawasan tersebut. Kebanyakan jawapan yang diterima ialah mereka boleh terima sesiapa sahaja untuk bertanding di kawasan berkenaan tidak kira sama ada pemimpin tempatan atau luar.

Mereka juga mahu calon yang menang kelak boleh memajukan kawasan Kuala Selangor yang akhirnya dapat memberi manfaat besar kepada penduduk daerah tersebut secara keseluruhannya.

Kata mereka, sekiranya Tengku Zafrul boleh memberikan suatu perubahan yang besar kepada daerah berkenaan, apa salahnya tokoh kewangan itu bertanding di daerah berkenaan.

Dengan kepakaran sebagai menteri dan pernah mengemudi bank, tidak mustahil banyak agenda pertumbuhan ekonomi setempat yang dapat dijana di daerah itu sekiranya Tengku Zafrul fokus untuk berbakti di daerah berkenaan.

Tetapi, yang paling dibimbangi dan tidak mahu berulang lagi pada masa depan, calon-calon yang dipilih dan menang kelak adalah pemimpin yang tidak kompeten untuk berkhidmat sebagai wakil rakyat yang akhirnya menyebabkan penduduk terlibat teraniaya.

Apa yang penduduk tidak mahu, menunjukkan kemesraan dan keprihatinan hanya ketika mahu memancing sokongan tetapi apabila sudah mendapat undi, hilang sukar dikesan.

Kerusi Parlimen Kuala Selangor ketika ini disandang Dr Dzulkefly Ahmad daripada parti Amanah dan sebelum ini beliau telah mengumumkan tidak mahu bertanding pada PRU15 kerana mahu memberikan peluang kepada pemimpin muda daripada parti itu.

Pada PRU14, Dr Dzulkefly memenangi kerusi tersebut dengan memperolehi 29,842 undi menewaskan Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim (21,344) dengan undi majoriti sebanyak 8,498. Pas diwakili Mohd Fakaruddin Ismail yang memperolehi 8,535 undi.

*Penulis adalah penganalisis politik dan ekonomi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here