MUFTI Perlis, Datuk Mohd. Asri Zainul Abidin mencadangkan dua perkara kepada penganjur Festival Bon Odori susulan isu pertembungan agama dan budaya yang menjadi pertikaian beberapa pihak.

“Cadangan pertama ialah isi sambutan festival itu tidak bersifat keagamaan dengan tidak memasukkan unsur khurafat atau syirik dan tiada ritual yang mewakili kepercayaan tertentu.

“Keduanya, jika boleh berikan nama baharu atau nama tambahan di samping nama Bon Odori bagi mengelakkan kekeliruan dengan perayaan asal yang mempunyai unsur syirik dan khurafat.

“Ini seperti menamakan festival kebudayaan Jepun atau masyarakat Jepun, maka dengan itu festival dapat diteruskan dan polemik dapat dikurangkan,” katanya dalam Facebook miliknya, hari ini, lapor Astro Awani.

Terdahulu, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyatakan, pihaknya tidak akan menghalang mana-mana individu untuk menghadiri Festival Bon Odori yang dijadual pada 16 Julai depan di Kompleks Sukan Negara Shah Alam (Panasonic).

Pengarahnya, Datuk Mohd. Shahzihan Ahmad berkata, penetapan itu dibuat susulan titah Sultan Selangor yang tidak berkenan apa-apa keputusan mengenai perkara tersebut disimpulkan dengan tergesa-gesa tanpa kajian dan penelitian mendalam.

Media sebelum ini melaporkan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad menasihatkan umat Islam di negara ini supaya tidak menyertai program tersebut kerana mengandungi unsur agama lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here