LESEN sebuah kilang pemprosesan kelapa sawit digantung serta merta oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS), sementara kelengkapan operasinya turut disita selepas mendapati mencemarkan Sungai Bahai di Kluang.

JAS, dalam satu kenyataan rasmi mendapati siasatan lanjut menunjukkan punca pencemaran sungai tersebut adalah daripada ‘Empty Fruit Bunches’ (EFB) sebuah kilang sawit apabila air larutan resapan (lecet) yang terhasil mengalir ke kawasan alur air Sungai Bahai, lapor Berita Harian, hari ini.

“Susulan aduan awam yang diterima, JAS Kluang menjalankan siasatan ke lokasi diadukan pada kelmarin dan semalam untuk mengenal pasti punca pencemaran.

“Pihak kilang juga didapati menggunakan kaedah pelupusan di atas ‘staked fronds’ dengan menyembur ke lorong pelepah dan tidak terus ke atas tanah bagi efluen yang diolah untuk pelupusan atas tanah seperti ditetapkan dalam syarat lesen,” katanya.

Sehubungan itu, pihak kilang tersebut dikenakan Penahanan Operasi Kelengkapan dan lesen kilang sawit digantung serta merta.

Kenyataan itu juga mengingatkan pihak industri, termasuk kilang sawit untuk memathui Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dan syarat lesen yang ditetapkan JAS.

“Tindakan tegas termasuk menggantung atau membatalkan lesen akan diambil JAS jika berlaku sebarang pelanggaran akta yang mencemarkan alam sekitar dan menjejaskan bekalan air minuman atau kesihatan orang awam,” katanya.

Katanya, orang ramai boleh melaporkan kes pencemaran kepada JAS di talian bebas tol 1800882727 atau melalui [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here