Oleh KAMARUL KHAIRY

TAN Sri Muhyiddin Yassin mencadangkan parti-parti yang mahu menentang Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) supaya membentuk persefahaman politik bertujuan undi mereka berpecah.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu yang melontarkan cadangan tersebut pada minggu lalu berkata, ini bagi mengelakkan golongan kleptokrat yang dipimpin oleh Datuk Seri Najib Razak dan Presiden UMNO, DAtuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kembali berkuasa.

Cadangan Muhyiddin itu dipandang sinis oleh sesetengah pihak terutamanya yang menganggap Bersatu sebagai sebuah parti pengkhianat yang menyebabkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang mendapat rakyat pada PRU14 tumbang akibat Langkah Sheraton.

‘Pengkhianatan’ itu tidak boleh dimaafkan kerana Bersatu mungkin akan melakukannya sekali lagi sekiranya PH mengadakan sebarang bentuk kerjasama dengan mereka.

Mari kita imbas kembali sepanjang 22 bulan PH berkuasa.

Tidak dapat dinafikan terdapat banyak perubahan dan reformasi yang dilakukan untuk ‘membaiki’ negara selepas ‘dikerjakan’ oleh Najib ketika zaman pemerintahannya.

Cukai barang dan perkhidmatan (GST) dimansuhkan yang sedikit sebanyak melegakan rakyat. Selain itu kerajaan juga tidak mencampuri urusan kehakiman dan ini dibuktikan apabila bekas Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan menteri diheret ke mahkamah atas jenayah rasuah dan salah guna kuasa.

Bagi rakyat biasa, kesan yang dapat dirasakan sehingga ke hari ini minyak RON95 kekal di paras RM2.05.

Bayangkanlah jika harga RON95 diapungkan, sudah tentu ia akan melebihi RM4.00 seperti mana RON97.

Akan tetapi, semua kebaikan yang dilakukan ‘terbenam’ akibat satu perkara. Desakan secara konsisten agar Tun Dr. Mahathir Mohamad menyerahkan kuasa kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sejak awal lagi kerajaan PH di tampuk kuasa, sudah kedengaran ‘suara-suara sumbang’ daripada PKR dan DAP agar Mahathir meletakkan jawatan.

Pada ketika itu belum pun beberapa lama BN ditumbangkan dan kerja-kerja untuk membangun semula negara giat dijalankan.

Suara-suara sumbang dari PKR dan DAP itu bukan sahaja menimbulkan keresahan dalam kalangan orang-orang Melayu yang baru sahaja membiasakan diri hidup dalam negara yang tidak dipimpin UMNO, akan tetapi menyebabkan penjawat awam mula kurang memberikan kerjasama dan mengamalkan sikap ‘tunggu dan lihat’.

Ini kerana jika benar Dr. Mahathir akan menyerahkan kuasa kepada Anwar, penjawat awam merasakan tidak perlu bersungguh-sungguh untuk memberikan kerjasama kepada kerajaan kerana apabila perdana menteri baru mengambil alih, semua keutamaan kerajaan akan berubah.

Bagi orang-orang Melayu pula, mereka belum bersedia untuk mempunyai seorang Perdana Menteri daripada sebuah parti yang berbilang kaum.

Maklumlah, mereka hidup begitu lama dalam ‘propaganda’ ketuanan Melayu yang dijaja UMNO sejak 1957 dan sudah tentu sukar untuk menerima keadaan ini.

Ini adalah antara sebab mengapa terjadinya Langkah Sheraton.

Dan kalau kita mahu berbahas mengenai perkara ini dengan panjang lebar, tidak kelihatan manfaat yang dapat diberikan kepada negara. Semua pihak akan merasakan merekalah yang benar.

Semuanya sudah menjadi sejarah.

Kembali semula ke hari ini. Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor sudah membuktikan, pertembungan sesama Perikatan Nasional (PN) dan PH memberikan laba yang besar kepada BN.

Ini menyebabkan BN menguasai Melaka dan Johor dengan majoriti dua pertiga. Data daripada kedua-dua PRN ini yang dikaji oleh penganalisis-penganalisis politik menunjukkan sekiranya berlakunya kerjasama antara PN dan PH, BN berada dalam bahaya.

Pilihan di tangan PN dan PH, sama ada mahu membuang ego dan bekerjasama menghalang BN atau mahu melihat golongan kleptokrat kembali berkuasa.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hanya mampu bertahan sehinggalah Parlimen dibubarkan.

Sebaik sahaja Parlimen bubar, kuasa berada di tangan Zahid yang merupakan presiden UMNO dan pengerusi BN.

Sekiranya tiada sebarang bentuk kerjasama dalam kalangan parti-parti pembangkang, rakyat Malaysia sudah boleh bersedia untuk melihat golongan kleptokrat kembali ke tampuk kuasa.

Kamarul Khairy adalah pembaca Warta Rakyat.

*Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis yang tidak semestinya mencerminkan pandangan Warta Rakyat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here