DEMI  memberi perkhidmatan terbaik dalam aspek kesihatan, Lembaga Tabung Haji (TH) telah menyediakan pusat rawatan dan doktor pakar untuk jemaah haji Malaysia agar lebih mudah serta teratur.

Pengarah Operasi Makkah (Perubatan) Dr Abdul Marsudi Manah berkata selain itu, petugas kesihatan awam akan melakukan rondaan dari bilik ke bilik untuk memberi penjelasan mengenai kepentingan penjagaan asas kesihatan.

“TH telah membuat persediaan dengan menubuhkan Pusat Rawatan Kesihatan di Madinah iaitu di bangunan Roha Al Madinah, yang mempunyai 37 buah katil dengan kekuatan 44 anggota iaitu lima terdiri daripada tiga pakar perubatan dalam bidang dalaman, bius dan awam.

“Pusat rawatan ini juga disokong oleh tujuh pegawai perubatan serta 32 petugas lagi termasuk jururawat,” katanya kepada pemberita di Bangunan Roha Al Madinah, lapor Bernama.

Beliau berkata pihaknya turut menyediakan klinik bergerak di bangunan penginapan jemaah iaitu Hotel Anwar Al Madinah Moveinpick dan Hotel Saja Al Madinah serta di Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad Abdulaziz.

Dr Abdul Marsudi, yang merupakan pakar perubatan kesihatan awam di Pejabat Kesihatan Kawasan Kudat, berkata aktiviti rondaan dari bilik ke bilik bukan sahaja membabitkan kesihatan asas tetapi juga memberi ruang kepada petugas menasihati jemaah mengenai kaedah berdepan cuaca panas.

“Dari segi masalah kesihatan sepanjang musim haji ini, dengan keadaan suhu melebihi 46 darjah Celsius berkemungkinan berlaku dehidrasi.

“Sebab itu jemaah perlu minum air secukupnya dan mengelak berada di luar pada waktu siang.  Hanya jika berada dalam keadaan tertentu dan perlu berada di luar pada waktu siang… kita galakkan mereka berada di tempat yang teduh atau menggunakan payung,” katanya.

Beliau turut mengingatkan jemaah haji supaya segera mendapatkan rawatan awal dan bukan menunggu di saat akhir iaitu setelah keadaan tubuh badan semakin lemah.

Katanya jemaah haji juga disaran agar peka dengan keadaan sekeliling yang sesak, berdebu serta kering yang mampu menyumbang kepada pelbagai penyakit seperti batuk dan ia tidak boleh dianggap perkara biasa kerana lama-kelamaan mampu membawa kepada jangkitan paru-paru.

Sementara itu, hari seramai 293 orang jemaah haji Malaysia  telah bertolak dari Movenpick Hotel and Covention Centre (MHC) di Sepang CC ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada jam 9:45 pagi dan berlepas ke Madinah pada jam 12:43 tengah hari dan dijangka sampai pada jam 4:20 petang waktu Arab Saudi (10.20 malam waktu Malaysia).

Malam tadi, penerbangan jemaah haji KT03 (MAS) yang membawa seramai 284 orang jemaah haji berlepas ke Tanah Suci pada pukul 12.45 tengah malam.

*Ikuti laporan ibadah haji 1443 oleh Lembaga Tabung Haji melalui media sosial Facebook, Twitter,Instagram dan Tik Tok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here