POLIS Pulau Pinang berjaya menumpaskan kumpulan yang menawarkan pinjaman wang tanpa lesen atau ah long yang aktif di negeri itu menerusi Op Cantas Khas pada 24 Mei lalu.

Kumpulan ah long itu turut dikesan terlibat dalam beberapa kejadian khianat simbah cat, khianat dengan api dan ugutan jenayah di sekitar negeri ini.

Menurut Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain, menerusi operasi itu seramai sembilan suspek lelaki berusia antara 22 hingga 36 tahun termasuk ketua sindiket berusia 28 tahun turut ditahan dalam beberapa serbuan.

Jelas beliau, siasatan mendapati tujuh daripada suspek berkenaan juga mempunyai rekod jenayah lampau termasuk berkaitan dadah, pemberian pinjaman dan kesalahan di bawah Akta Pertubuhan 1966.

“Turut dirampas dalam serbuan ini adalah beberapa dokumen yang dipercayai melibatkan kegiatan pemberian pinjaman wang tanpa lesen,” katanya dalam sidang akhbar di ibu pejabat kontinjen (IPK) polis Pulau Pinang hari ini.

Jelas beliau, siasatan kes itu dijalankan di bawah Seksyen 427 dan Seksyen 435 Kanun Keseksaan selain Seksyen 43 Akta Pertubuhan 1966 dan Seksyen 5 (2) Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951.

Dalam perkembangan lain, Mohd. Shuhaily berkata, Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) polis Pulau Pinang turut membuka sebanyak 77 kertas siasatan tatatertib terhadap anggota dan pegawai polis negeri itu.

Daripada jumlah itu katanya, kes salah laku paling tinggi dicatatkan iaitu 48 kesalahan membabitkan enam pegawai dan 69 anggota.

Tambah beliau, kes lain adalah membabitkan kesalahan jenayah iaitu 12 masing-masing melibatkan seorang pegawai dan 31 anggota; 11 kes dadah melibatkan anggota dan kesalahan tidak hadir bertugas melibatkan dua pegawai dan empat anggota.

Tegas beliau, JIPS Pulau Pinang sentiasa menjalankan siasatan tatatertib yang telus dan adil dalam memastikan tindakan sewajarnya ke atas pegawai dan anggota yang terlibat dalam kesalahan jenayah tersebut.

“Kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana pegawai polis yang melakukan salah laku yang bertentangan dengan undang-undang serta prosedur operasi standard yang telah ditetapkan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here