PUSAT Perubatan Rahmania di Motihari, India, gempar apabila seorang bayi yang hanya berusia 40 hari di India didapati mempunyai janin di dalam perutnya.

Perkara itu terbongkar apabila bayi dibawa ke pusat berkenaan untuk rawatan sebelum doktor menemui kes perubatan luar biasa itu.

Menurut Harian Metro yang memetik laporan agensi berita ANI, doktor diberitahu bayi itu mengalami kembung perut hingga tidak dapat membuang air kecil dengan baik, sebelum doktor membuat pemeriksaan lanjut.

Dr. Tabrez Aziz di pusat perubatan terbabit membuat imbasan Tomografi Berkomputer (CT) sebelum menemui janin yang berkembang di dalam perut bayi itu.

Menurut Dr. Tabrez, dalam istilah perubatan, kes berkenaan digelar fetus dalam janin atau kehadiran janin di dalam perut bayi.

Katanya, keadaan luar biasa itu hanya berlaku satu dalam 500,000 pesakit.

“Satu anomali (perubatan yang jarang berlaku) terbongkar di mana janin dilihat berkembang di dalam perut bayi berusia 40 hari.

“Ia dipanggil fetus dalam janin. Bayi itu sudah menjalani pembedahan dan keadaannya dilaporkan stabil,” katanya.

Beliau berkata, bayi itu kini semakin pulih selepas menjalani pembedahan membuang janin berkenaan dan dibenarkan keluar dari hospital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here