MENTERI Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong meminta mana-mana pihak tidak membuat andaian atau spekulasi berhubung siasatan pihak berkuasa Perancis terhadap projek Klang Valley Mass Rapid Transport (KVMRT).

Beliau menegaskan, pihaknya sedia memberi kerjasama dan membantu siasatan kes itu yang dikaitkan terhadap dakwaan penipuan dan rasuah.

“Saya juga menerima dan membaca laporan oleh pengendali KVMRT, Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) mengenai kes itu pada Mac lalu dan syarikat itu menyatakan kesediaan untuk disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Saya terbuka dan tiada masalah sekiranya perkara itu disiasat, tidak rasa gentar. Saya sudah baca dan mengikuti perkembangan kes ini (dakwaan pihak berkuasa Perancis),” katanya.

Ahli Parlimen Ayer Hitam itu berkata demikian ketika ditemui pada sambutan Hari Raya Aidilfitri anjuran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Putrajaya, hari ini, lapor Harian Metro.

Wee berkata, pihaknya akan mengambil tindakan sekiranya terdapat mana-mana pihak yang didapati melakukan perkara menyalahi undang-undang seperti dakwaan.

Sebelum ini, sebuah portal melaporkan, pihak berkuasa Perancis sedang menyiasat dakwaan penipuan dan rasuah melibatkan projek KVMRT, yang mana skandal itu difahamkan berkait projek MRT 2 bernilai kira-kira RM692 juta.

Difahamkan juga tumpuan siasatan kes kepada sebuah syarikat di Malaysia yang dikaitkan dengan syarikat konglomerat Perancis.

Projek MRT 2 atau fasa kedua KVMRT turut dikenali sebagai Laluan Putrajaya dan diluluskan kerajaan pada 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here