HAMPIR dua tahun berlalu sejak Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan hasratnya bertanding di kerusi Parlimen Rembau pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-14).

Lebih tepat lagi, beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Rembau membuat pengumuman yang menggemparkan dunia politik tanah air itu ketika berucap di hadapan para perwakilan Mesyuarat UMNO Cawangan Sri Kota pada 8 Ogos 2020.

Persoalan yang timbul selepas itu dan masih lagi belum terjawab sehingga kini: Ke manakah Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin akan pergi?

Beliau telah menyandang kerusi tersebut sejak PRU-11 dan ini bermakna, Menteri Kesihatan itu perlu mencari kawasan Parlimen yang lain untuk bertanding kerana Tok Mat masih tidak berganjak daripada keputusannya.

Seperti yang pernah dibayangkan oleh Mohamad, Khairy tidak perlu berasa bimbang kerana UMNO berkemungkinan meletakkan di kerusi yang ‘agak baik’ dan ‘bersebelahan dengan Rembau’.

Terdapat kemungkinan kawasan Parlimen yang dimaksudkan adalah Tampin yang sebelum ini disandang oleh Datuk Seri Shaziman Abu Mansor namun dengar khabar, orang UMNO di sana kurang setuju.

Mungkin juga Port Dickson di mana Khairy bakal berdepan persaingan sengit di kerusi yang dikenali sebagai kubu kuat PKR sejak PRU-11 dan kini disandang oleh Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Timbul juga desas-desus bekas Ketua Pemuda UMNO itu mungkin ditempatkan di Putrajaya namun dengarnya, ada pihak di UMNO bahagian yang kurang berkenan kerana sudah mempunyai calon yang ingin diketengahkan.

Khairy boleh sahaja bertanding sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) malah beliau boleh memilih mana-mana kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam kawasan Parlimen Rembau.

Lebih molek lagi jika beliau bertanding di DUN Paroi untuk menjayakan misi merampas kembali kerusi yang kini disandang oleh pemimpin Amanah, Datuk Mohamad Taufek Abd Ghani.

Cuma tiada jaminan Khairy akan dilantik sebagai Menteri Besar sekiranya Barisan Nasional (BN) dapat merampas kembali negeri itu setelah jatuh ke tangan rejim Pakatan Harapan (PH) pada 2018.

Mahu tidak mahu, UMNO dan BN perlu mengakui bahawa Khairy adalah antara pemimpin pelapis terbaik yang mereka miliki dan mempunyai pengalaman yang luas sebagai menteri Kabinet.

Satu kerugian yang besar sekiranya kerjaya politik Khairy ‘dimatikan’ dengan tidak menamakan beliau sebagai calon parti atau meletakannya di ‘kerusi maut’.

Pada masa yang sama, Khairy seharusnya sedar bahawa situasi sekarang adalah jauh berbeza dengan PRU-11 di mana beliau bertanding di Rembau sebagai menantu Perdana Menteri.

Kini, suasana adalah sangat jauh berbeza kerana UMNO dan BN bukan lagi parti yang dominan dalam pentas politik negara. Beliau juga beberapa kali menyuarakan pendirian berbeza dengan pucuk pimpinan UMNO dan perkara ini kurang disenangi oleh akar umbi.

Pentas PRU-15 bakal menjadi medan pertempuran yang sangat mencabar untuk Khairy sekiranya dicalonkan mewakili parti kerana beliau akan bertanding atas kekuatan sendiri, tanpa ‘dipayungi’ oleh pucuk pimpinan tertinggi UMNO.

Pokok-pangkalnya, Khairy perlu mengumumkan segera hasratnya untuk bertanding di kerusi mana memandangkan PRU-15 dijangka diadakan bila-bila masa sahaja.

Gerak kerja perlu dimulakan sekarang untuk meyakinkan pengundi khususnya akar umbi UMNO di kawasan yang ingin ditandinginya.

Sekiranya terlambat, tidak mustahil Khairy terpaksa berpuas hati sekadar duduk memanaskan bangku simpanan selepas PRU-15.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here