Oleh RIZQI ZABIDI

TINDAKAN bekas Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk Zuraida Kamaruddin menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM) semalam dilihat langsung tidak akan memberi kesan terhadap kerajaan negeri sedia ada di Kedah.

Presiden Parti Pejuang Tanah Air, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata, ketika ini tidak wujud unsur-unsur menampakkan bahawa terdapat mana-mana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan di Kedah, yang akan melompat ke arah pembangkang bagi membentuk kerajaan baharu.

“Waktu ini kami masih pembangkang dan tiada unsur mana-mana ‘Yang Berhormat’ ADUN kerajaan nak melompat ke sini untuk tubuh kerajaan baharu.

“Jadi saya ingat perkara itu (pertukaran kerajaan) takkan berlaku. Lagi pun yang kita dengar PBM ini memang mesra kepada kerajaan sedia ada dan kalau ada ADUN di sini ikut Zuraida menyertai parti itu, tak berubahlah keadaannya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen Jerlun di Dataran Sungai Korok, Jerlun, Kedah hari ini.

Di pihak Pejuang katanya, parti itu kini berada di blok ketiga dengan pihaknya kini tidak melakukan sebarang gerakan untuk menjatuhkan kerajaan negeri sedia ada, menerusi kerjasama bersama parti lain berikutan tindakan Zuraida itu.

“Kami ini blok ketiga, bukan ada ramai sangat pun (ADUN dan Ahli Parlimen).

“Kalau nak ‘approach’ sesiapa pun, dalam senario politik sekarang ini, kami tak berupaya untuk menjatuhkan kerajaan sama ada di peringkat negeri mahu pun Persekutuan,” katanya.

Ditanya ura-ura mengenai kemungkinan beliau bertanding di Langkawi setelah Tun Dr. Mahathir mengesahkan tidak akan bertanding pada PRU-15, Mukhriz berkata setakat ini tiada keputusan dibuat berhubung perkara itu.

“Saya lebih selesa di Jerlun sebab ini tempat saya dari dulu. Rasanya tak ada sebab untuk saya berpindah ke tempat-tempat lain,” katanya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here