Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

DUA wanita iaitu ibu kandung serta nenek saudara masing-masing berumur 28 dan 52 tahun ditahan polis Pulau Pinang hari ini bagi membantu siasatan kes dua kanak-kanak yang disyaki menjadi mangsa penderaan.

Kedua-dua suspek ditahan di sebuah flat di Air Itam, Georgetown oleh sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah (BSJ), Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut (IPDTL) kira-kira pukul 11.15 pagi ini.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, kedua-dua wanita berkenaan ditahan selepas polis menerima laporan daripada seorang lelaki tempatan di Balai Polis Air Itam, kira-kira pukul 8 pagi ini.

Jelas beliau, laporan itu berkaitan satu hantaran di media sosial Facebook mengenai gambar dua anak-kanak yang sedang makan di sebuah restoran dengan kesan kecederaan pada bahagian muka.

“Pengadu membuat laporan polis kerana mengesyaki kedua-dua kanak-kanak berkenaan berkemungkinan mangsa kepada penderaan.

“Hasil serbuan dan pemeriksaan polis di sebuah rumah flat telah berjaya menyelamatkan dua kanak-kanak perempuan dan lelaki yang masing-masing berusia lima dan tiga tahun.

“Dalam serbuan tersebut, kita juga menahan dua wanita tempatan iaitu ibu dan nenek saudara mangsa bagi membantu siasatan kes tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Soffian, pemeriksaan awal pada tubuh badan kedua-dua kanak-kanak terbabit menjumpai kesan luka dan lebam pada bahagian muka dan badan disyaki akibat penderaan.

Sehubungan itu katanya, mangsa telah dirujuk ke Hospital Pulau Pinang (HPP) bagi mendapatkan rawatan dan pemeriksaan lanjut.

“Kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 31 (1)(a) Akta KanakKanak 2001 yang membawa hukuman penjara tidak melebihi 10 tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here