PIHAK bukan Islam tidak berhak campur dalam urusan Islam, sehingga melanggar sempadan hak yang telah ditetapkan kepada mereka.

Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, bagi umat Islam pula, haram dan berdosa besar bahkan merosakkan keislamannya apabila mereka terpengaruh dengan pihak bukan Islam.

“Mutakhir ini terdapat kalangan yang bernama Islam pada bin dan bintinya, tetapi mereka bertindak merobekkan Islam secara terbuka.

“Sehinggakan, ia merendahkan kedudukan Islam yang sebenar apabila masih mempertahankan tafsiran sesat penjajah terhadap Islam.

“Tindakan tersebut adalah menghina Islam, penganutnya dan raja-raja yang diberikan kewajipan memeliharanya,” katanya dalam catatan Minda Presiden PAS hari ini.

Justeru, Ahli Parlimen Marang itu berkata, wajib dilakukan islah dalam memahami dan mentafsirkan Perlembagaan Persekutuan yang telah meletakkan Islam sebagai agama bagi Persekutuan.

Lebih-lebih lagi, menurut beliau, apabila negara sudah merdeka, maka janganlah masih lagi memahami Islam mengikut tafsiran ideologi sekular oleh pihak penjajah dahulu.

“Islam pula diletakkan dalam hak raja-raja yang tidak berani dibuang oleh penjajah.

“Sekalipun mereka salah mentafsirkan makna Islam itu, kemudiannya ia dikekalkan selepas negara ini diberikan kemerdekaan,” jelasnya.

Abdul Hadi menambah, pandangan telah diberikan oleh beberapa orang tokoh undang-undang yang beriman seperti Tan Sri Hashim Yeop Sani yang berpendapat bahawa Perkara 3 (1) dalam perlembagaan sangat jelas dan tidak boleh diputarbelitkan lagi bahawa agama negara ini ialah Islam.

Maka, katanya, mana-mana tafsiran yang mewujudkan percanggahan (antara dokumen ciptaan manusia dalam perlembagaan dengan perintah Allah SWT dalam al-Quran dan al-Sunnah), maka tafsiran itu tidak boleh dipakai dan tafsiran ini disokong oleh Prof Ahmad Ibrahim.

“Manakala Tun Salleh Abbas, Tun Fairuz dan lain-lain pula berusaha melalui tindakan secara bijaksana bagi meletakkan Islam di tempat yang sebenar dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Suatu realiti yang perlu dikenal pasti oleh ramai orang adalah kita sedia maklum bahawa kedudukan Perlembagaan Persekutuan sebagai perlembagaan yang tertinggi di Malaysia. Acuannya pula mempunyai unsur-unsur keislaman.

“Memang tidak disebutkan al-Quran dan al-Sunnah sebagai sumber hukum tertinggi di Malaysia, tetapi agama Islam sebagai agama bagi Persekutuan Malaysia juga sebenarnya sudah merangkumi hal yang demikian atau sekurang-kurangnya memperuntukkan usaha ke arah yang demikian.

“Islam merupakan agama bagi Persekutuan, tetapi agama lain masih lagi boleh diamalkan di mana-mana bahagian Persekutuan sebagaimana yang dinyatakan dalam Perkara 3 (1). Mengapa kuasa agama Islam pula yang disekat dan cuba dihapuskan?” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here