SEORANG anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang baru sahaja kematian anak dalam kandungan isterinya, terkejut apabila dua das tembakan dilepaskan orang tidak dikenali ke arah rumahnya di Bechah Keranji, Melor, Kota Bharu Kelantan, awal pagi semalam.

Menurut Pemangku Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun, kejadian berlaku pada pukul 4 pagi ketika pengadu berusia 30 tahun sedang tidur bersama keluarga sebelum terdengar bunyi letupan kuat seakan tembakan.

Katanya, sebaik terdengar letupan tersebut, dia bangun dan keluar membuat pemeriksaan di luar rumah, namun secara tiba-tiba tembakan dilepaskan kali kedua yang kena pada pintu kaca hadapan rumah.

“Pengadu sempat melihat bayang dua lelaki tidak dikenali sedang memegang lampu suluh berada di hadapan rumah dan melarikan diri,” katanya dalam satu kenyataan, lapor Sinar Harian.

Menurut Muhamad Zaki, pengadu yang bertugas di PGA Cheras, Kuala Lumpur sedang bercuti dan pulang ke kampung bagi menguruskan pengebumian anak dalam kandungan isterinya yang meninggal dunia pada usia enam bulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM)
pada 22 Mei lalu.

Beliau berkata, akibat kejadian tembakan itu, cermin pintu rumah pengadu pecah serta terdapat kesan dipercayai tembakan pada bahagian dinding rumah dan kesan lubang sebesar guli pada cermin bahagian hadapan kereta jenis Toyota Hilux milik abang ipar pengadu.

Ujarnya, pengadu menyatakan semasa kejadian, suspek turut menyuluh ke arah rumah jiran yang kosong dalam jarak 15 meter dari rumah pengadu.

Muhamad Zaki berkata, pengadu dan keluarga tidak mengesyaki sesiapa terlibat dengan kejadian itu dan membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya.

“Siasatan awal mendapati tembakan tersebut dipercayai daripada jenis senapang angin dan hasil keterangan pengadu mengatakan tidak ada sebarang masalah hutang atau pergaduhan dengan mana-mana pihak.

“Siasatan bagaimanapun masih diteruskan mengikut Seksyen 39 Akta Senjata Api 1960 bagi mengenal pasti punca kejadian dan mengesan suspek yang terlibat,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here