OPERASI mencari dan menyelamat (SAR) tiga kru bot tunda yang hilang di perairan Pulau Mantanani, Kota Belud, masuk hari ketiga hari ini diteruskan dengan menggunakan pelbagai aset termasuk helikopter persendirian oleh ahli keluarga salah seorang mangsa.

Menurut Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Sabah dan Labuan, Laksamana Pertama Maritim Datuk Mohd. Rosli Abdullah, operasi yang dimulakan sebelum ini belum menemui sebarang petanda dan operasi diteruskan hari ini.

“Kawasan pencarian dipecahkan kepada tiga sektor dengan keluasan 339 batu nautika persegi.

“Aset yang terlibat daripada pihak Maritim Malaysia ialah KM Bistari, daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ialah KD Johor dan RH 29 dari Pasukan Polis Marin (PPM),” katanya dalam kenyataan hari ini, lapor Sinar Harian.

Tambah beliau lagi, operasi itu turut dibantu oleh ahli keluarga mangsa.

“Pemilik bot yang juga ahli keluarga salah seorang mangsa memaklumkan mereka menggunakan helikopter persendirian untuk mencari ketiga-tiga kru berkenaan.

“Ahli keluarga terbabit turut menyertai operasi yang berlepas ke lokasi kejadian kira-kira pukul 7.30 pagi tadi,” katanya.

Media semalam melaporkan tiga kru bot iaitu kapten Wilson Paul Joseph, 31, bersama jurutera, Yee Lih Min, 22, serta seorang lagi, Ling Chung Siong, 24, dilaporkan hilang selepas gagal dihubungi pukul 9.30 pagi kelmarin.

Difahamkan, ketiga-tiga mereka dalam perjalanan dari Miri, Sarawak menuju ke Kota Kinabalu dengan menaiki bot tunda yang turut membawa muatan barang alat ganti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here