ENAM penduduk Palestin yang melarikan diri pada tahun 2021 melalui terowong dari sebuah penjara di utara Israel, dijatuhi hukuman penjara tambahan selama lima tahun semalam.

Menurut peguam mereka, Raslan Mahajana, keenam-enam itu yang sedang menjalani hukuman seumur hidup atas kesalahan melakukan serangan anti-Israel bertindak melarikan diri pada 6 September tahun lalu dari penjara Gilbao melalui terowong yang digali di bawah sinki.

Tindakan meloloskan diri dari penjara tersebut menyebabkan keenam-enam lelaki tersebut diburu Israel dalam operasi secara besar-besaran dengan menggunakan anggota-anggota tentera dan dron sebelum mereka berjaya ditangkap beberapa minggu kemudian.

Selain daripada hukuman penjara tambahan, lelaki-lelaki itu masing-masing didenda sebanyak 5,000 shekel (RM6,531).

“Anak guam saya memberitahu mahkamah dia tidak menyesal kerana melarikan diri,” kata Raslan kepada media Israel menurut Sinar Harian yang memetik laporan Agensi, hari ini.

Antara yang melarikan diri itu ialah Mahmud Ardah yang merupakan seorang anggota kumpulan militan Jihad Islam dan dianggap sebagai dalang operasi itu.

Selepas ditangkap semula, Ardah berkata dia telah menggunakan sudu, pinggan dan juga pemegang cerek untuk menggali terowong itu.

Dia melarikan diri bersama Zakaria al-Zubeidi iaitu ketua cabang bersenjata parti Fatah pimpinan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here