Oleh RIZQI ZABIDI

MAHKAMAH Sesyen 2 di Alor Setar, hari ini menjatuhkan hukuman denda sebanyak RM250,000 terhadap seorang pemborong getah kerana memberi rasuah berjumlah RM589,450 kepada seorang Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyamar sebagai ejen provokasi antara Ogos 2021 hingga Februari 2022.

Hakim, Harmi Thamri Mohamad menjatuhkan hukuman tersebut setelah tertuduh, Th’ng Kean Kai, 33, mengaku bersalah melakukan perbuatan itu sebaik pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Sekiranya gagal membayar denda ditetapkan itu, tertuduh turut diperintahkan untuk menjalani hukuman penjara selama 12 bulan.

Mengikut kertas pertuduhan, Kean Kai didakwa memberi rasuah tersebut sebagai balasan bagi pegawai SPRM tersebut untuk tidak mengambil tindakan terhadapnya yang melakukan kesalahan mencuri arus elektrik.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 26 Ogos 2021 hingga 28 Februari 2022 di Bandar Sungai Petani, dalam daerah Kuala Muda di Kedah.

Berdasarkan fakta kes pula, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dengan kerjasama SPRM telah mengesan kegiatan mencuri arus elektrik bagi tujuan melombong mata wang kripto dan maklumat diterima menyatakan, ada dalam kalangan individu terlibat cuba memberi suapan kepada pegawai-pegawai TNB untuk kegiatan mereka itu tidak diganggu.

Susulan itu seorang pegawai SPRM telah menyamar telah bertindak sebagai ejen provokasi dengan menyamar sebagai pegawai TNB. Beberapa pertemuan telah diadakan antara tertuduh dengan pegawai SPRM yang menyamar itu termasuk di sebuah hotel di Sungai Petani.

Menerusi pertemuan-pertemuan yang diadakan itu, tertuduh didakwa telah menyerahkan wang tunai bernilai antara RM28,000 hingga RM215,000 dengan jumlah keseluruhan RM589,450.

Pertuduhan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ahmad Akram Gharib mengikut Seksyen 214 Kanun Keseksaan manakala tertuduh diwakili peguam, Tengku Hezrul Anuar Tengku Abdul Samad.

Tertuduh difahamkan membayar denda tersebut dengan Hakim turut memerintahkan supaya wang rasuah yang diserahkan kepada pegawai SPRM tersebut diserahkan kepada Perbendaharaan Negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here