Oleh RAHIMI MOHAMAD

KESESAKAN di laluan darat paling sibuk, Tambak Johor yang menghubungkan negara ini dengan Singapura mampu dikurangkan sehingga 35 peratus melalui projek Sistem Transit Rapid (RTS).

Ketika ini, pelaksanaan projek RTS yang menghubungkan Johor Bahru dan Woodlands mengikut jadual dijangka siap dan beroperasi sepenuhnya pada 1 Januari 2027.

Ketua Pegawai Eksekutif Projek Transit Aliran Massa Sdn. Bhd. (MRT), Datuk Mohd. Zarif Hashim berkata, urusan pengambilan tanah di Wadihana, di sini untuk projek itu juga sudah diselesaikan Disember lalu dengan tahap kemajuan projek menjangkau 15 peratus.

“Apabila projek ini siap dan beroperasi sepenuhnya, ia akan digunakan seramai 350,000 pengunjung setiap hari dan mampu mengurangkan sehingga 35 peratus kesesakan jalan raya di sempadan Malaysia-Singapura ini.

“RTS ini mampu menampung sehingga seramai 10,000 penumpang setiap jam melalui stesen di Bukit Chagar, Johor Bahru dan Woodlands di Singapura,” katanya.

Mohd. Zarif memaklumkan perkara itu selepas menerima lawatan sekumpulan penuntut dari Wharton School, University of Pennsylvania ke projek RTS di Skyscape, Menara JLand, di sini hari ini.

Tambah beliau, pihaknya sedang bekerjasama dengan pelbagai agensi termasuk Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam dan Kementerian Kesihatan untuk memastikan perjalanan projek itu lancar.

“Penumpang perkhidmatan ini dijangka hanya perlu menunggu selama 15 minit untuk setiap perjalanan menghubungkan kedua-dua negara.

“Buat masa ini, kita masih belum membuat keputusan berhubung harga tambang perkhidmatan yang akan dikenakan namun dijangka tidak membebankan kerana projek ini merupakan pengangkutan awam,” katanya.

Mohd. Zarif berkata, RTS akan menjadi pemangkin kepada pembangunan sektor ekonomi negara khususnya Johor Bahru dalam membantu pembangunan dan pertumbuhan bandar raya ini.

Antara sektor yang akan menerima manfaat secara langsung termasuklah kesihatan, pengajian tinggi dan perkhidmatan.

Pada masa sama, beliau berkata, MRT Corp sedang menjalankan kajian berhubung sistem penyuraian trafik di pusat bandar Johor Bahru dan akan menyerahkan hasilnya kepada kerajaan dan Majlis Bandaraya Johor Bahru untuk pertimbangan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here