PASUKAN Gerakan Am (PGA) menahan 26 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar dalam Op Wawasan Kedah/Perlis 2022 ketika cuba memasuki negara ini secara haram dalam dua kejadian berasingan di Chuping, Padang Besar, semalam.

Tangkapan pertama dilakukan 12.30 tengah malam apabila anggota Batalion 18 PGA yang terdiri daripada 10 pegawai rendah sedang melakukan rondaan di sekitar laluan keselamatan Pos C6, Chuping.

Pegawai Pemerintah Batalion 18 PGA, Superintendan Ramli Wan Salin berkata, ketika rondaan pihaknya ternampak lapan Pati cuba menyusup masuk ke negara ini di laluan berkenaan sebelum menahan mereka.

“Tangkapan itu tidak berakhir di situ apabila hampir 13 jam kemudian iaitu pada 12.50 tengah hari, 19 PATI warga Myanmar di mana lapan daripadanya adalah wanita sedang bersembunyi di satu kawasan semak berhampiran Kilang Gula MSM, Chuping ditahan kerana cuba memasuki negara ini secara haram.

“Pada kejadian kedua itu, PATI berkenaan dipercayai menjadikan semak berhampiran kawasan kilang itu sebagai lokasi persembunyian mereka.

“PATI ini dipercayai berusia antara 20-an hingga 40-an dan didapati tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini, lapor Harian Metro.

Katanya, semua mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar untuk siasatan mengikut Seksyen 6 (1) Akta Imigresen 1959.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here