NAHAS pesawat China Eastern yang terhempas semasa penerbangan dari bandar Kumning, Guangzhou, Mac lalu, dipercayai mungkin disengajakan.

Astro AWANI melaporkan bahawa penyiasat dari Amerika Syarikat (AS) percaya seseorang di dalam kokpit pesawat sengaja menyebabkan kapal terbang tersebut terhempas.

Penerbangan China Eastern MU5375 yang secara tiba-tiba menjunam dari ketinggian 29,000 kaki ke lereng bukit di sekitar bandar Wuzhou, Guangxi itu mengorbankan 123 penumpang serta sembilan anak kapal, 21 Mac lalu.

Memetik penilaian awal yang dikeluarkan, data menunjukkan bahawa seseorang – kemungkinan juruterbang ataupun penceroboh – telah memasuki kawasan kokpit dan memasukkan input sehingga menyebabkan pesawat jenis Boeing 737-800 itu menjunam.

“Pesawat berkenaan melakukan apa yang diarah oleh seseorang dalam kokpit,” lapor pegawai penyiasat itu.

Mereka turut percaya kesimpulan mereka disokong kerana penyiasat dari China tidak mendapati pesawat itu mempunyai sebarang masalah sehingga boleh menyebabkan nahas.

Sementara itu, Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) AS dan Boeing enggan mengulas mengenai laporan insiden itu.

Boeing sebelum ini melaporkan bahawa pasukan penyiasat tidak menemui sebarang bukti perkara tidak normal berlaku terhadap pesawat itu.

Tragedi itu disifatkan sebagai bencana udara paling dahsyat di China dalam beberapa dekad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here