KERAJAAAN perlu membuat pertimbangan yang teliti mengenai prestasi kewangan negara sekiranya mahu mengambil alih Sapura Energy Bhd. (Sapura Energy) bertujuan mengelak daripada syarikat perkhidmatan minyak dan gas (O&G) itu diisytihar muflis.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, terdapat banyak industri yang terjejas termasuklah perkhidmatan O&G sama ada daripada syarikat kecil atau besar.

“Industri itu adalah strategik dan Sapura Energy pula adalah sebuah syarikat terbesar di dunia dalam bidang berkenaan.

“Sebarang bantuan yang diberikan itu jika tidak membabitkan kerajaan sekali pun, bagaimanapun Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) adalah milik kerajaan, oleh itu ia perlu diteliti terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan.

“Seminggu lalu, pihak kami juga sudah mengadakan perjumpaan dengan syarikat O&G yang terjejas dan mereka menceritakan masalah yang dihadapi khususnya sejak Covid-19 apabila harga minyak merudum,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan Majlis Perasmian Projek Jambatan Sungai Nibong, Kuala Balah, di Jeli, hari ini, lapor Harian Metro.

Media sebelum ini melaporkan, Datuk Seri Najib Razak mencadangkan supaya PETRONAS mengambil alih Sapura Energy Bhd (Sapura Energy) untuk mengelak daripada syarikat perkhidmatan minyak dan gas (O&G) itu diisytihar muflis.

Sementara itu, Mustapa yang juga Ahli Parlimen Jeli berkata, penantian selama 40 tahun 6,000 penduduk di Kampung Balah akan berakhir apabila kerajaan meluluskan projek pembinaan jambatan Sungai Nibong bernilai RM10.17 juta.

“Projek pembinaan jambatan Sungai Nibong sepanjang 237 meter itu sudah bermula dan dijangka siap sepenuhnya pada Mac 2024.

“Jambatan yang menghubungkan Kuala Balah dengan kawasan estet ini penting bagi kesinambungan projek dan meningkatkan sosioekonomi penduduk setempat serta memudahkan mereka mengeluarkan hasil getah dan kelapa sawit.

“Sebelum ini penduduk yang memiliki tanah kebun di kawasan seberang sungai terpaksa menggunakan bot untuk berulang alik, namun apabila jambatan ini siap ia sekaligus akan memudahkan urusan pergerakan mereka khususnya kepada penduduk kampung untuk meningkatkan pendapatan mereka untuk membawa hasil daripada kebun,” katanya.

Katanya, Kuala Balah mempunyai potensi besar dalam sektor pertanian memandangkan kawasan ini pengeluar utama tanaman jagung, labu dan tembikai dan pembinaan infrastruktur yang lebih baik di kawasan berkenaan akan meningkatkan lagi pendapatan penduduk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here