KEPERLUAN keperluan menutup sesebuah Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) dan Taman Didikan Kanak-Kanak (TADIKA) susulan peningkatan kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) akan diputuskan Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) di kawasan terlibat.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menjelaskan, Kementerian Kesihatan (KKM) sudah menjangkakan peningkatan kes HMFD akan berlaku apabila sektor pendidikan dibuka dan kanak-kanak kembali ke sekolah dan TASKA.

“Sejak awal tahun ini hingga semalam, kes HFMD mencatatkan peningkatan apabila merekodkan sebanyak 28,957 kes di seluruh negara pada minggu epid ke-19 dan secara perbandingan untuk keseluruhan tahun lalu hanya 4,239 kes.

“Memang peningkatan kes agak mendadak tetapi dijangkakan kerana sepanjang tahun lalu banyak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak boleh keluar, sekarang ini dibenarkan keluar, lebih-lebih lagi dibuka dengan sektor pendidikan dan sebagainya maka kes HFMD akan meningkat.

“Namun untuk menentukan keperluan atau kewajaran menutup TASKA atau TADIKA akan ditentukan oleh PKD dan sekiranya keadaan memerlukan penutupan, keputusan akan dibuat di peringkat PKD,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri KKM di Padang Sekolah Menengah Dato Mohd Yatim Gadong, Kota di Rembau, hari ini, lapor Berita Harian.

Dalam laporan media sebelum ini, KKM merekodkan sebanyak 22,463 kes penyakit HFMD pada Minggu Epid 17/2022.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dilaporkan berkata, ia membabitkan peningkatan sebanyak 12.8 kali ganda berbanding tempoh sama pada tahun 2021 dengan hanya mencatatkan 1,752 kes.

Mengulas lanjut, Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, kerjasama semua pihak penting dengan memastikan premis dalam keadaan bersih selain orang ramai sentiasa peka terhadap penyakit endemik yang lain seperti demam denggi dan HFMD.

Beliau bagaimanapun berkata, KKM akan mengawal penularan wabak berkenaan melalui hebahan kepada orang ramai mengenai titik panas HMFD ini dan ia boleh dilihat melalui aplikasi MySejahtera terhadap keadaan kes berkenaan di sesuatu kawasan.

“KKM ingin memaklumkan terutamanya kepada ibu bapa gunalah ciri penyakit berjangkit dalam aplikasi MySejahtera untuk mendapat tahu jumlah kes di kawasan berhampiran masing-masing. Sekiranya tinggi berhati-hatilah dan perlu berwaspada.

“Sentiasalah menjaga kebersihan diri kerana mungkin selama dua tahun ini kita tak fikirkan penyakit berjangkit yang lain, kita beri tumpuan pada penyakit COVID-19.

“Namun hakikatnya, memang ada secara endemik penyakit-penyakit lain seperti denggi, HFMD dan sebagainya. Jadi jangan kita lupa dengan adanya COVID-19 dan sudah dapat diurus dengan baik, kita kembali semula berdepan dengan penyakit-penyakit yang lain,” katanya.

Khairy berkata, kes HMFD akan naik turun dari semasa ke semasa dan kes dapat dikawal jika ada kesedaran terhadapnya.

“Disebabkan kehidupan yang kembali normal dan ini adalah sebahagian daripada pergerakan manusia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here