JENAZAH penuntut Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), Iqbal Hasnun Halimi, 23, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam di Kampung Melayu Seelong, Kulai, pada pukul 7.30 pagi tadi.

Memetik laporan Astro Awani, jenazah Iqbal Hasnun dimandi sebelum disolatkan di Masjid USAS dan dibawa ke rumah keluarganya di Taman Impian Jaya, Senai, Johor Bahru pada pukul 6 pagi.

Jenazahnya turut disolatkan di Surau Taman Impian Jaya pada pukul 6.40 pagi sebelum dibawa ke tanah perkuburan untuk proses pengebumian.

Dianggarkan lebih 100 orang hadir ke tanah perkuburan bagi memberi penghormatan terakhir kepada arwah.

Bapanya, Halimi Ali Yahad, 50, bersyukur segala urusan arwah anaknya berjalan lancar.

Katanya, keluarganya menghargai doa pelbagai pihak yang mengiringi arwah Iqbal Hasnun selepas kejadian menimpanya.

“Saya bersyukur kepada Allah SWT atas doa, sokongan moral termasuk wakil dari Jabatan Perdana Menteri, kerajaan negeri Perak dan pelbagai pihak termasuk rakyat Malaysia.

“Ada yang melakukan solat hajat, membacakan doa, Yasin dan ia amat bermakna dan mempermudahkan urusan arwah kerana pada awalnya proses bagi menuntut jenazahnya dikatakan memakan masa lebih lima hingga enam hari.

“Selepas solat Jumaat semalam, ada petanda ketiga-tiga jenazah dapat dicam dan dituntut pada hari sama.

“Kesemua keluarga berasa nikmat walaupun perit menerima kenyataan mereka sudah tiada dan nikmat paling besar adalah nikmat persaudaraan insan yang tidak kami kenal yang mengambil berat kebajikan dan kebaikan untuk kami,” katanya.

Halimi berkata, Allahyarham bersifat penyayang dan memiliki hubungan baik dengan sepupu termasuk suka menghiburkan kanak-kanak.

Katanya, pelbagai pihak yang mengenali arwah memberi gambaran baik terhadap arwah termasuk daripada segi kebajikan dan kepimpinan.

“Ya Allah, jadikanlah jiwa anak kami Iqbal Hasnun jiwa yang tenang…kembali menghadap pencipta dengan saling redha meredhai.

”Semoga roh arwah ditempatkan dalam kalangan orang beriman,” katanya.

Majlis pengebumian Iqbal Hasnun turut dihadiri ahli keluarganya termasuk bapa, ibu, Nor Laila Paralan, 46; adik, Iqbal Hamdi, 19; Husna Hayati, 16; dan Aisyah Umairah, 4.

Iqbal Hasnun adalah antara mangsa rentung dalam nahas membabitkan tiga kenderaan di Kilometer 246 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara, di Perak, awal pagi Khamis.

Selain Iqbal, empat mangsa lain yang menjadi korban ialah Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22; Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19; Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20; serta Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here