BEKAS Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menempelak bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang cuba menonjolkan dirinya sebagai pemimpin berintegriti yang melaksanakan tender terbuka dan memberi contoh kejayaan projek transit aliran massa (MRT) 1.

Najib berkata demikian ketika berbahas dalam program Debat Perdana dengan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim di MATIC, Kuala Lumpur, malam tadi.

Anthony yang juga Setiausaha Agung DAP mengingatkan Najib bahawa projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang memakan kos lebih RM50 bilion tidak pernah melalui proses tender.

“Dan ECRL juga bukan satu pelaburan daripada luar tetapi kerajaan Malaysia juga yang perlu bayar bil tersebut dalam jangka masa panjang,” katanya dalam hantaran Facebook hari ini.

Anthony Loke
Anthony Loke (Gambar: Facebook)

Ahli Parlimen Seremban itu juga hairan apabila Najib masih mempertahankan mantera “cash is king” dan cuba putar belit kononya “king” yang dimaksudkan ialah rakyat

“…maksudnya “cash is rakyat”? Saya tak faham logik tersebut,” jelasnya.

Sebaliknya, kata beliau, Anwar pula dengan berani menyatakan bahawa bahawa “cash is king” ini akan menjadi masyarakat kita mempunyai “dependency syndrome” di mana golongan miskin akan sentiasa bergantung kepada golongan elit politik untuk bantuan dan terasa terhutang budi kepada mereka tanpa satu pendekatan jangka panjang untuk memerdekakan mereka daripada masalah kemiskinan.

Anthony berkata, perkara yang paling lucu malam tadi adalah apabila Najib menyatakan bahawa beliau bersetuju dengan agenda Anwar untuk melawan rasuah dan mana-mana kes penyalahgunaan kuasa mesti diambil tindakan.

“Bukankah subjek rasuah terbesar dan penyalahgunaan kuasa yang luar biasa merujuk kepada dirinya sendiri? Maksudnya Najib bersetuju dengan Anwar bahawa Najib perlu diambil tindakan?” soalnya.

Beliau menambah, apabila Najib mengaju soalan kepada Anwar berkenaan pendirian beliau terhadap isu penutupan siasatan terhadap skandal tukaran matawang asing yang melibatkan kerugian RM30 bilion 30 tahun yang lalu, Anwar dengan tegas mencabar balik beliau supaya meminta Perdana Menteri sekarang untuk membuka semula kes tersebut dan menyiasat semua kes lampau yang melibatkan golongan elit politik.

“Saya rasa ramai yang duduk di sebelah blok pasukan Najib menggigil,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here