SETIAUSAHA Agung DAP, Anthony Loke Siew Fook menafikan dakwaan lebih ramai ahli Parlimen parti itu tidak akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Namun Ahli Parlimen Seremban itu berkata, PRU-15 akan datang bakal menyaksikan lebih ramai calon baharu daripada DAP.

“Setahu saya, satu-satunya ahli Parlimen yang membuat pengumuman ini ialah Ong Kian Ming (Ahli Parlimen Bangi). Tiada pengumuman lain dibuat dan tiada keputusan lain oleh ahli parlimen lain.

“Tetapi dalam setiap pilihan raya, pasti akan pembaharuan, akan ada calon baru,” katanya dalam sidang media di Kajang, hari ini yang turut dihadiri Kian Ming, lapor MalaysiaKini.

Bekas Menteri Pengangkutan itu mengulas sama ada Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua akan mengikut jejak Ong.

Pada 9 Mei lalu, Kian Ming mengumumkan keputusannya untuk tidak menawarkan diri sebagai calon untuk PRU-15 akan datang.

Susulan pengumuman beliau berehat daripada politik dan tidak menyertai pilihan raya akan datang, spekulasi bertiup kencang bahawa Tony Pua mungkin akan melakukan tindakan serupa.

Kawasan parlimen Bangi mempunyai tiga kerusi DUN – Sungai Ramal, Balakong dan Seri Kembangan.

Kerusi Sungai Ramal disandang oleh Mazwan Johar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) manakala Balakong dan Seri Kembangan diwakili oleh Wong Siew Ki dan Ean Yong Hian Wah, daripada DAP.

Kain Ming yang merupakan bekas Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, pertama kali menang kerusi Serdang pada 2013 dengan menewaskan veteran MCA dan bekas ahli Parlimen Yap Pian Hon dengan mengundi 79,238 undi (67.98 peratus).

Pada 2018, beliau mempertahankan parlimen Bangi yang lebih luas (dinamakan semula selepas persempadanan semula 2018) dengan menewaskan Liew Yuen Keong daripada MCA, Shafie Ngah daripada Pas dan Dennis Wan daripada Parti Rakyat Malaysia (PRM) selepas meraih 102,557 undi (65.6 peratus).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here