Oleh : MAULANA AHMAD LUTFI MUHARAM

DUIT raya diberikan kepada anak kita, sama ada secara terus kepada mereka (anak) atau melalui perantaraan ibu bapanya, adalah menjadi milik anak.

Sahnya pemilikan (kepada anak) jika pemberian melalui perantaraan ibu bapa, tidak ada kemusykilan dalam fiqh Shafii.

Adapun jika diberi terus kepada mereka (anak), maka ia termasuk dalam bab hibah (hadiah) kepada budak belum baligh. Berdasarkan kaedah mazhab Shafii, hukum hibah seperti itu adalah tidak sah (kerana si penerima budak yang belum baligh). Apabila tidak sah hibah, maka tidak sah permilikan.

Namun berdasarkan ‘ikhtiyar’ (pendapat pilihan) sebahagian ulama Shafii dan nilai pemberian yang ‘tafih’ (kecil), serta dibantu dengan ‘uruf said’ (uruf tempatan), maka kita hukumkan hibah itu sah, dan apabila hibah itu sah maka sabit (sah juga) pemilikan anak terhadap duit tersebut.

Kaedah syarak menyebut bahawa semua harta anak adalah dibawah wilayah penjagaan ayah sebagai AMANAH. Ayah hendaklah menggendalikan harta tersebut berdasarkan maslahat harta itu dan maslahat anak.

Ayah hanya boleh menggunakan harta anak untuk kegunaan peribadi apabila ada darurat mendesak dan ia PERLU dibayar (diganti) semula. Harta anak boleh digunakan (oleh ayah) untuk saraan pengajian dan persekolahan anak, dan ia TIDAK PERLU dibayar (diganti) semula.

Catatan: Adapun nafkah yg wajib ayah sediakan seperti pampers dan susu tak boleh diambil dari duit raya anak melainkan keadaan terdesak dan ia perlu diganti semula (lihat no.6). Wallahua’lam.

*Penulis adalah Guru Fiqh dan Usul Fiqh di Madrasah Miftahul Ulum, Sri Petaling

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here