KEBIMBANGAN 300 keluarga di kawasan perumahan Rantau Bukit, Kerteh Kemaman terhadap ancaman harimau kumbang berakhir, apabila haiwan berkenaan berjaya ditangkap hari ini.

Menurut Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Terengganu, Loo Kean Seong, harimau kumbang betina itu ditangkap pada pukul 5.30 pagi menerusi perangkap yang dipasang sejak Isnin lalu dengan menjadikan seekor ayam sebagai umpan.

Katanya, harimau seberat 40 kilogram itu dianggarkan berusia enam hingga tujuh tahun akan dihantar ke habitat asalnya di negeri ini juga.

“Kita akan lepaskan harimau ini jauh dari penempatan manusia bagi memastikan ia tidak mengganggu penduduk,” jelas beliau, lapor Harian Metro.

Kelibat harimau kumbang tersebut yang dipercayai datang dari hutan simpan berhampiran menyebabkan penduduk perumahan di kawasan itu tidak berani keluar rumah.

Seorang penduduk, Nor Azlinda Saadon, 36,memberitahu, kemunculan harimau kumbang yang berkeliaran di situ menyebabkan penduduk berada dalam ketakutan.

“Penduduk taman sangat takut untuk keluar rumah terutamanya pada waktu malam dan kami juga tidak berani melepaskan kucing peliharaan takut dibaham harimau tersebut.

“Hari ini saya sangat gembira selepas harimau itu berjaya ditangkap dan berharap harimau itu dilepaskan jauh dari penempatan penduduk,” katanya.

Seorang pengawal keselamatan taman perumahan tersebut, Mohd. Yazid Yusri, 26, pula berkata, dia bersyukur selepas harimau itu berjaya ditangkap.

“Sebelum ini saya dan rakan setugas yang meronda sentiasa berada dalam ketakutan apabila menyedari kehadiran harimau berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here