PAS tidak akan menyertai kerjasama politik atau ‘khemah besar’ yang dicadangkan pemimpin pembangkang bagi berhadapan dengan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) .

Ketika menegaskan pendirian Pas itu, Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Pas akan terus melaksanakan agenda perpaduan ummah yang menyatukan parti-parti Melayu terbesar dan NGO.

“Kita tak ikut khemah besar, kita ada kumpulan kita sendiri (dan) kita masih terus menjalankan agenda perpaduan ummah.

“(Kita) tak ikut khemah besar, dalam khemah besar ada tikus ada kucing, ada macam-macam, kita bukan khemah (tapi) kita bawa agenda perpaduan ummah. Apa yang kita nak bawa adalah kerjasama yang pertama (dengan) parti-parti terbesar orang Islam iaitu Pas sendiri, Bersatu dan UMNO termasuk NGO (badan bukan kerajaan) dan kumpulan bukan Islam yang tidak ekstremis,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan kuliah minggu di Rusila, Marang, lapor media.

Isu ‘khemah besar’ mula diperkatakan apabila Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan kesediaan berunding dengan mana-mana juga parti bagi mewujudkan kerjasama dalam berhadapan dengan BN pada PRU-15. Bagaimanapun kenyataan beliau mendapat reaksi berbeza sama ada pemimpin dalam kerajaan mahupun pembangkang.

Lanjutan itu, Timbalan Presiden Amanah Datuk Seri Salahuddin Ayub menggesa kepimpinan Pakatan Harapan tidak terus menutup ruang perbincangan dengan parti pembangkang termasuk Pas dan Bersatu dalam blok kerajaan.

Ditanya berhubung isu PasLeaks, Abdu Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, keyakinan orang ramai kepada Pas tidak tergugat dan menegaskan ahli baharu parti itu terus bertambah setiap bulan.

Pada masa sama, katanya, kerjasama dalam gabungan PN berjalan dengan baik termasuk mereka yang berada dalam Kabinet.

“Sehingga hari ini, tiap-tiap bulan kita terima ahli baharu (mencecah) ribu-ribu ahli baharu tak kurang (daripada) 1,000 ahli baharu, kadang-kadang 2,000 (orang), 4,000 (orang) pun ada.

“Kita tak goyah (dengan isu ini) dan hubungan dengan pemimpin lain juga baik dan hubungan (Pas dan UMNO) khususnya yang di Putrajaya yang memerintah juga baik,”ujarnya.

PasLeaks didakwa dokumen sulit yang mengandungi perbincangan bagi menjatuhkan Kerajaan BN, bagaimanapun semua pihak yang disebut dalam dokumen menafikan penglibatan mereka manakala pihak polis telah membuka kertas siasatam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here