GURU-guru tidak lagi perlu memakai pelitup muka ketika mengajar di dalam kelas berkuat kuasa bermula 1 Mei ini.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin dalam satu sidang akhbar yang berlangsung hari ini.

Katanya, guru-guru dibenarkan untuk menanggalkan pelitup muka ketika sedang menjalankan sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) dalam kelas.

“Ramai guru-guru tertunggu-tunggu di mana sewaktu mengajar mereka perlu memakai pelitup muka untuk satu tempoh yang panjang dan lama. Kali ini ketika mengajar di hadapan kelas guru-guru tidak lagi perlu memakai pelitup muka,” katanya, lapor Satu Berita.

Bagaimanapun katanya, selaras dengan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) pada Rabu, murid-murid masih perlu memakai pelitup muka ketika berada di dalam bangunan.

“Pelitup muka wajib dipakai dalam ruangan tertutup di dalam premis sekolah termasuk bilik darjah, pusat sumber, perpustakaan, dan mana-mana premis di dalam sekolah yang tertutup,” ujarnya.

Sementara itu, kelonggaran untuk tidak memakai pelitup muka adalah sekiranya sedang bersendirian, semasa aktiviti sukan dan rekreasi termasuk aktiviti Pendidikan Jasmani, kanak-kanak berusia 5 tahun ke bawah, individu keperluan khas, individu mempunyai masalah pernafasan (perlu kemukakan lapiran kesihatan).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here