BERMULA 1 Mei ini, imbasan kod QR MySejahtera tidak lagi diwajibkan apabila memasuki premis atau tempat-tempat awam, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Berikut petikan kenyataan beliau pada sidang akhbar di Putrajaya hari ini :

Bermula 1 Mei ini, imbasan kod QR MySejahtera TIDAK LAGI DIWAJIBKAN apabila memasuki premis atau tempat-tempat awam, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

SEMAKAN SEMULA KEPERLUAN IMBASAN KOD QR MySejahtera

 • Imbasan kod QR MySejahtera TIDAK DIWAJIBKAN apabila memasuki premis atau tempat-tempat awam. Bagaimanapun, saya ingin menyeru supaya anda semua mengaktifkan fungsi MySJ Trace untuk tujuan pengesanan kontak;

• Individu dengan status “High Risk” pada aplikasi MySejahtera iaitu kes positif COVID-19 dan individu yang diberi arahan HSO, tidak dibenarkan masuk ke premis; dan

• Pihak pengurusan premis hendaklah menyemak status risiko individu dalam aplikasi MySejahtera yang akan memasuki premisnya.

• Aplikasi MySejahtera masih lagi penting untuk digunakan antara lain bagi tujuan pelaporan keputusan ujian pengesanan COVID-19 dan arahan Perintah Pengawasan dan Pemantauan (HSO). Ia juga penting untuk membantu KKM dalam pencegahan dan kawalan COVID-19.

HOTSPOT TRACKER UNTUK MYSEJAHTERA

● Saya juga ingin umumkan, sejajar dengan Fasa Peralihan ke Endemik, MySejahtera, sebagai aplikasi kesihatan awam akan ditambah baik dengan pengenalan ciri-ciri baharu.

● Sebagai permulaan,fungsi yang sedia ada,iaitu HotspotTracker yang dahulunya digunakan untuk menjejak kawasan titik panas kes COVID-19, kini akan diubah sebagai Infectious Disease Tracker untuk melihat kawasan titik panas penyakit-penyakit lain iaitu rabies (penyakit anjing gila), demam campak (measles), penyakit tangan, kaki & mulut (HFMD) dan denggi.

Kawasan ini akan ditentukan berdasarkan jumlah kes aktif di kawasan lingkungan pengguna untuk setiap penyakit berjangkit.

● Saya menyeru agar rakyat Malaysia mengambil peluang menggunakan fungsi yang ditambah baik ini terutamanya apabila hendak balik ke kampung, berhari raya ke rumah saudara mara atau pergi bercuti.

Ini adalah langkah proaktif bagi mengelakkan daripada mengunjungi kawasan yang berisiko tinggi berlaku penularan penyakit berjangkit, terutamanya jika bersama-sama mereka yang berisiko tinggi dan mempunyai komorbiditi.

● Saya juga amat menggalakkan persatuan-persatuan komuniti menggunakan fungsi ini untuk membantu dalam mengawal penularan penyakit berjangkit ini di kawasan kediaman masing- masing dengan melaksanakan pelbagai aktiviti seperti gotong- royong serta pembersihan kawasan perumahan dan perkampungan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here