KERAJAAN memutuskan pemakaian pelitup muka hanya diwajibkan apabila berada dalam bangunan dan dalam pengangkutan awam termasuk e-hailing.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, pemakaian pelitup muka di luar bangunan dan kawasan terbuka adalah atas pilihan tetapi amat digalakkan.

“Pemakaian pelitup muka mampu mengurangkan penularan jangkitan Covid-19,” katanya pada sidang akhbar di kementeriannya, Putrajaya, hari ini.

Berikut petikan kenyataan beliau:

Pemakaian pelitup muka adalah WAJIB apabila berada di dalam bangunan (indoor) dan di dalam pengangkutan awam termasuk e- Hailing.

• Namun pemakaian pelitup muka di luar bangunan (outdoor) dan kawasan terbuka adalah atas pilihan (optional) tetapi AMAT DIGALAKKAN kerana pelitup muka mampu mengurangkan penularan jangkitan;

A. Dalam Bangunan (Indoor) dan Pengangkutan Awam termasuk e- hailing

• Pemakaian pelitup muka diwajibkan apabila berada di dalam bangunan (indoor) termasuk gedung membeli belah dan pengangkutan awam termasuk e-hailing;

• Penguatkuasaan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 [Akta 342] dan peraturan-peraturan di bawahnya akan dikenakan ke atas individu yang gagal mematuhi arahan pemakaian pelitup muka ini; dan

• Pelitup bagaimanapun muka boleh ditanggalkan:

o Semasa melakukan senaman berat di dalam bangunan tetapi ia hendaklah segera dipakai semula setelah selesai melakukan senaman tersebut

o Sekiranya berseorangan di dalam suatu ruang. o Ketika sedang makan, minum

o Ketika sedang berucap

o Membuat persembahan

• Pemakaian pelitup muka terutamanya di dalam bangunan dan

pengangkutan awam masih lagi penting untuk melindungi diri serta orang di sekeliling kita, terutama mereka yang berisiko tinggi seperti warga emas, kanak-kanak dan individu immunocompromised.

B. Luar Bangunan (Outdoor)

• Pemakaian pelitup muka tidak diwajibkan di luar bangunan (outdoor).

Ini mengambil kira risiko penularan jangkitan yang rendah dalam keadaan di mana ventilasinya adalah baik;

• Walau bagaimanapun, KKM menggalakkan agar pemakaian pelitup muka di luar bangunan terus diamalkan terutamanya apabila:

− Berada di kawasan ramai orang dan sesak seperti bazaar ramadan, pasar malam, stadium;

− Individu yang bergejala seperti demam, batuk dan selsema;

− Individu yang berisiko tinggi;

− Melakukan aktiviti bersama orang yang berisiko tinggi seperti warga emas dan kanak-kanak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here