Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

KESERONOKAN 166 pengunjung termasuk pekerja premis hiburan di Taman Ekoflora, Setia Indah, Johor Bahru terbantut apabila diserbu pihak polis malam tadi.

Mereka yang berusia antara 20 hingga 45 itu ditahan kerana melanggar standard operasi prosedur (SOP) Pelan Pemulihan Negara (PPN) semasa dalam peralihan fasa endemik.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Senior Asisten Komisioner Shahurinain Jais berkata, menerusi operasi itu yang bermula jam 11.30 malam, turut ditahan seorang lelaki kerana bertindak menghalang penjawat awam melakukan tugas.

“Tindakan kompaun berjumlah RM166,000 telah dikenakan terhadap kesemua mereka di bawah Peraturan (17) Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPDPPB) 2021.

Kompaun berjumlah RM166,000 dikenakan terhadap kesemua mereka di bawah Peraturan (17) Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (PPDPPB) 2021.

“Individu yang ditahan pula diambil tindakan mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pihaknya mengingatkan orang ramai agar terus mematuhi kesemua SOP ditetapkan kerajaan dalam tempoh PPN ketika ini.

“Pada masa ini, tiada sebarang pengumuman berhubung kebenaran diberikan kepada pusat hiburan untuk kembali beroperasi, mana-mana pihak yang ingkar akan dikenakan tindakan,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau berharap orang awam yang mempunyai maklumat berhubung sebarang salah laku boleh menghubungi bilik gerakan Polis Kontinjen Johor menerusi talian 07-2254074.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here