AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang merampas 70 set bubu naga di lima lokasi berbeza di kedudukan 2.2 kilometer hingga 4.2 kilometer barat laut perairan Sungai Udang semalam.

Pengarah Maritim Malaysia Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, rampasan itu dibuat menerusi rondaan rutin operasi bersepadu Op Pertiwi/ Benteng Laut yang dijalankan antara pukul 2.20 hingga 3 petang semalam.

Ujar beliau, rampasan itu juga merupakan yang kedua selepas pasukan operasi Maritim Malaysia Pulau Pinang merampas sebanyak 28 set bubu berkenaan di perairan Batu Kawan malam semalam.

“Pemantauan berterusan oleh pasukan operasi Maritim Malaysia Pulau Pinang petang semalam mengesan beberapa pelampung yang mencurigakan di lima lokasi dan menemukan 70 set bubu naga yang dipasang oleh individu tidak bertanggungjawab.
 
”Kesemua bubu naga tersebut dirampas dengan anggaran nilai RM 8,400 dan dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.
 
Menurut Abd. Razak, penggunaan bubu naga diharamkan kerana sifatnya yang tidak selektif dan boleh merosakkan ekosistem perairan serta menjejaskan sumber pendapatan nelayan lain.

Tambahnya, pemilik bubu naga boleh didakwa di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan dengan menggunakan kaedah yang tidak dibenarkan dan jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.
 
Dalam masa sama, beliau mengingatkan komuniti nelayan supaya mematuhi undang-undang dan tidak melanggar syarat lesen perikanan yang telah diperuntukan.
 
“Sebarang laporan, aduan dan kecemasan di laut boleh terus menghubungi Maritim Malaysia di talian 24 jam iaitu MERS 999 dan Pusat Operasi Maritim Zon Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here