Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEORANG pegawai kastam terpaksa melepaskan tembakan ke arah sebuah lori membawa rokok seludup yang enggan berhenti ketika dikejar dari Jalan Danga Bay, Johor Bahru, semalam.

Kejadian itu berlaku selepas pemandu lori terbabit yang berhenti secara mengejut sebelum mengundur kenderaan berat itu dipercayai mahu merempuh kereta dinaiki pegawai kastam berkenaan.

Menerusi video berdurasi 1 minit 22 saat yang tular, kelihatan pegawai mengeluarkan badannya melalui tingkap penumpang dan melepaskan kira-kira 10 das tembakan ke arah lori berkenaan.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, lelaki berusia 40-an itu ditahan di Jalan Tuas – Lima Kedai, di Iskandar Puteri selepas polis menerima panggilan daripada pegawai Kastam pada pukul 1.12 petang.

Katanya, pemeriksaan mendapati lori terbabit sedang membawa muatan minuman keras tidak bercukai dianggarkan bernilai RM1.8 juta.

Tiga peronda MPV dikejar ke lokasi kejadian sehingga menyebabkan berlakunya insiden mengejar sebelum lori berkenaan sebelum berjaya ditahan

“Tiga buah peronda MPV dikejar ke lokasi kejadian sehingga menyebabkan berlakunya insiden mengejar sebelum lori berkenaan berjaya ditahan.

“Insiden itu bermula dari Jalan Danga Bay sehingga sejauh kira-kira 20 kilometer dengan anggaran masa satu jam. Sebelum berjaya ditahan lori berkenaan telah merempuh bahagian belakang salah sebuah MPV polis sehingga mengalami kerosakan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Tambah beliau, kejadian itu bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kecederaan terhadap mana-mana pihak sama ada pegawai penguat kuasa mahupun pemandu lori berkenaan.

Sementara itu, Kamarul Zaman berkata, pemandu lori berkenaan kini direman selama 10 hari bermula hari ini sehingga 1 Mei depan.

Sebelum berjaya ditahan lori berkenaan telah merempuh bahagian belakang salah sebuah MPV polis sehingga mengalami kerosakan

“Polis akan bekerjasama dengan Kastam untuk memastikan saki baki ahli sindiket penyeludupan termasuk beberapa kumpulan tonto terlibat dibanteras kerana mereka telah mengancam keselamatan penguatkuasa.

“Mana-mana pihak yang mempunyai sebarang maklumat berhubung kejadian itu diminta menyalurkan maklumat kepada pegawai penyiasat di talian 017-2123370 atau mengunjungi mana-mana balai polis terdekat,” ujarnya.

Tambahnya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967; Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Seksyen 39D Akta Senjata Api 1960.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here