KETUA MCA Bahagian Pontian, Datuk Tee Siew Kiong mengesahkan beliau telah dipanggil menghadiri perbicaraan Jawatankuasa Tatatertib MCA susulan tindakannya mengadakan sidang media selepas tidak dinamakan sebagai calon Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Beliau berkata, perbicaraan berkenaan diadakan secara dalam talian, esok.

“Apa yang saya lakukan hanya memohon maaf kepada penyokong dan pengundi secara peribadi serta memberi penjelasan kepada mereka mengenai kebenaran saya tidak dinamakan sebagai calon pada Pilihan Raya Negeri Johor.

“Oleh itu, saya tetap yakin saya tidak bersalah,” katanya pada sidang media di pejabatnya di Danga Bay, Johor Bahru hari ini.

Tee yang juga bekas Penasihat kepada Menteri Besar Johor ke-18, Datuk Hasni Mohammad juga mengesahkan ada menerima surat daripada MCA pusat bertarikh 6 April lepas memintanya hadir ke perbicaraan jawatankuasa itu.

Katanya, walaupun tidak dapat bertanding pada PRN Johor, beliau tidak pernah berputus asa malah terus memberi sokongan sepenuh hati dan membantu calon-calon Barisan Nasional (BN) di Pontian sepanjang tempoh berkempen.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulai Sebatang selama tiga penggal bermula 2004 itu turut menyatakan kesediaan berdepan sebarang tindakan bakal dikenakan terhadapnya.

Pada PRN Johor Mac lepas, daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan, BN memenangi 40 kerusi dengan UMNO merangkul kejayaan di 33 kawasan, MCA empat manakala MIC tiga.

MCA menang empat kerusi iaitu Ling Tian Soon (Yong Peng), Tan Eng Meng (Pekan Nanas), Lee Ting Han (Paloh) dan Tan Chong (Bekok). – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here