Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

TAKTIK sepasang suami isteri yang menjual dadah dalam peket minuman pelbagai perisa 3 dalam 1 untuk mengaburi mata pihak berkuasa tidak bertahan lama apabila mereka ditahan polis Pulau Pinang Rabu lalu.

Pasangan berusia 38 dan 31 tahun itu ditahan dalam serbuan sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang di sebuah rumah di Simpang Ampat.

Dalam serbuan itu, polis turut merampas pelbagai jenis dadah daripada pasangan berkenaan 164 bungkus plastik mengandungi serbuk dadah MDMA seberat 4,209.88 gram (g) dan empat keping aluminium foil mengandungi dadah erimin seberat 7.66 g.

Turut dirampas adalah lima paket plastik dadah jenis syabu seberat 27.64 g; satu peket plastik ketamin seberat 5.42 g; dan empat peket plastik pil ekstasi seberat 9.52 g.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Selatan (SPS), Superintenden Lee Chong Chern berkata, kesemua dadah yang dirampas itu dianggarkan bernilai RM214,776.

Jelasnya, pasangan terbabit yang mempunyai seorang anak berusia 7 tahun mula aktif menjual dadah itu sejak awal tahun ini pada harga kira-kira RM100 sepeket malah turut menawarkan harga diskaun bagi pelanggan yang membeli lebih 10 peket.

“Pasangan ini dipercayai menjual dadah kepada orang tengah terlebih dahulu sebelum dipasarkan khususnya di sekitar pusat hiburan.

“Jumlah keseluruhan dadah yang dirampas ini boleh digunakan oleh seramai 851 penagih jika terlepas ke pasaran,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) SPS hari ini.

Menurut beliau, dalam serbuan sama polis turut menyita sebuah kenderaan bernilai RM28,000; seutas rantai leher (RM7,176) serta seutas rantai tangan dan gelang tangan masing-masing bernilai RM1,332 dan RM732 daripada pasangan terbabit untuk siasatan lanjut.

Tambahnya, ujian air kencing pasangan terbabit pula mendapati si suami positif dadah jenis methamphetamine dan ketamin manakala si isteri positif methamphetamine.

“Pasangan ini kini direman selama tujuh hari sehingga Rabu ini dan kes disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here