Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

Apabila bekas Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menyatakan dari lubuk hatinya bahawa pembangkang memerlukan dua lagi pusingan Pilihan Raya Umum (PRU) untuk kembali menguasai kerajaan, maka ia secara automatik memberi kelebihan kepada UMNO.

Satu lagi mata kelebihan kepada parti Melayu itu ialah apabila anak kepada Presiden PKR tersebut tanpa berselindung menerima hakikat bahawa rakyat serik dengan 22 bulan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) membuatkan gabungan parti itu perlukan masa untuk kembali mendapat kepercayaan pengundi.

Ditambah pula dengan kenyataan Nurul Izzah yang mengatakan PH tidak akan menang pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dan hilang banyak kerusi, keyakinan kepada UMNO untuk menang PRU15 makin berganda-ganda.

Rentetan daripada beberapa siri kemenangan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor baru-baru ini, ditambah dengan kenyataan Nurul Izzah itu, jelaslah desakan supaya PRU15 diadakan secepat mungkin menjadi makin ketara.

Oleh itu, tidak hairanlah apabila Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dalam kenyataan terkini membuat keputusan tidak memperbaharui MoU persefahaman yang ditandatangani bersama PH.

UMNO juga menamakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri bagi menghadapi PRU15 kerana ia adalah strategi terbaik untuk meneruskan ‘good factor’ terhadap UMNO dan BN.

Tetapi ketika mana UMNO ghairah mahu meraih sokongan, tindakan mencalonkan Ismail Sabri masih menimbulkan rasa sangsi di kalangan rakyat.

Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, calon bermaksud orang yang akan, atau dicadangkan untuk, menjadi, bakal pemegang sesuatu jawatan.

Jadi dapatlah difahami bahawa walaupun seseorang itu telah dipilih sebagai calon sesuatu jawatan, ia bukan satu keputusan yang muktamad bahawa seseorang itu akan memegang jawatan berkenaan.

Oleh itu, apabila MKT UMNO membuat keputusan untuk mencalonkan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri bagi menghadapi PRU15, ia bukanlah keputusan mutlak Naib Presiden UMNO itu akan dapat menjadi PM sekali lagi.

Penyokong kem Ismail Sabri ataupun pengundi yang senang dengan kepimpinan PM kesembilan itu tidak boleh terlalu bersorak riang dengan keputusan MKT itu kerana segalanya boleh berubah jika BN menang pada PRU15.

Sejarah pasti boleh berulang sepertimana yang menjadi bahan troll PRN Johor, ‘order barang lain, barang lain sampai’ yang merujuk kepada tindakan Barisan Nasional (BN) menamakan Datuk Seri Hasni Mohammad sebagai calon Menteri Besar Johor, tetapi yang menjadi MB ialah Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Sebenarnya, ada dua tindakan yang boleh dilakukan untuk membuktikan bahawa UMNO sememangnya benar-benar mahu melantik Ismail Sabri sebagai PM sekali lagi.

Pertamanya perlu ada surat akuan bersumpah (SD) melibatkan ahli MKT yang menyokong Ismail Sabri dilantik menjadi PM apabila BN menang PRU15.

Dengan adanya SD tersebut, maka kukuhlah bahawa ia adalah suara majoriti UMNO memilih PM dan tidak lagi berlaku janji nama A dapat jawatan, bila dah menang pilihan raya nama B pula yang mendapat jawatan tersebut.

Keduanya dan yang paling dipersetujui ramai pihak ialah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meletakkan jawatan sebagai Presiden UMNO dan menyerahkan gerak kerja bagi menghadapi PRU15 kepada Ismail Sabri terutamanya dari segi pemilihan calon boleh menang.

Hanya dengan cara itu, UMNO akan dilihat lebih mantap untuk menghadapi PRU15 kerana tidak dibayangi oleh pemimpin yang sedang berhadapan dengan kes mahkamah.

*Penulis adalah penganalisis politik dan ekonomi. Tulisan ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian Warta Rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here