SEORANG aktivis kebajikan sempat memasak juadah berbuka puasa kepada 1,000 asnaf beberapa jam sebelum dilaporkan meninggal dunia pada pagi Jumaat di Kota Bharu, Kelantan.

Pengasas Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan, Allahyarham Meor Shamshir Meor Zulkefli Auni, 44, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) akibat komplikasi jantung pada jam 2.30 pagi.

Balu Allahyarham , Zurawati Zulkifli, 44, berkata, sebelum dikejarkan ke hospital suaminya mengadu sakit dada kira-kira pada jam 12 tengah malam dan sukar tidur.

Katanya, sepanjang perjalanan, suaminya tidak berhenti-henti mengucap dua kalimah syahadah.

“Apabila tiba di HUSM dia masih boleh berjalan sendiri untuk naik ke katil hospital sebelum pemeriksaan dilakukan dan mendapati bacaan jantung mulai menurun.

“Pada waktu itu, doktor pula memintanya supaya mengucap dua kalimah syahadah dan selepas mengucap terus dia ‘pergi’.

“Beberapa hari sebelum ini, kerap dia menyebut soal kematian dan seperti memberitahu ajalnya sudah dekat. Dia pergi dengan mudah pada hari ini,” katanya menurut laporan Sinar Harian.

Jenazah Allahyarham Meor Shamshir disembahyangkan di Masjid Padang Bongor, Kelantan dengan kehadiran lebih 5,000 orang bagi memberi penghormatan terakhir kepada arwah.

Allahyarham adalah seorang jurutera yang bergiat aktif dalam banyak kerja kebajikan dan pernah menerima anugerah Tokoh Kebajikan Cakna Asnaf Miskin pada Hari Kebajikan Negeri Kelantan tahun 2020.

Pemergian arwah meninggalkan dua isteri dan enam anak berusia antara dua tahun sehingga 19 tahun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here