MAJLIS Pemulihan Negara (MPN) menggesa supaya disegerakan proses kelulusan bagi permohonan-permohonan bagi pekerja asing dengan mengurangkan kerenah birokrasi serta mempermudah dan menambahbaik proses kelulusan bagi menampung keperluan pekerja oleh industri-industri yang mendesak.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sebagai langkah jangka pendek, MPN mencadangkan supaya kelulusan bersyarat boleh diberikan kepada permohonan yang sedang diproses untuk menyegerakan bekalan tenaga kerja asing kepada sektor-sektor yang terjejas.

“Dalam jangka masa panjang, MPN berpandangan isu struktural kekurangan tenaga kerja dan kebergantungan kepada tenaga kerja asing perlu ditangani secara menyeluruh,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat MPN di Kuala Lumpur, hari ini.

Gesaan itu dibuat ekoran penurunan ketara jumlah tenaga kerja asing sebanyak lebih 20 peratus sejak pandemik COVID-19 melanda negara ini.

Kerajaan pada 15 Februari lalu telah memberi kebenaran permohonan pengambilan pekerja asing bagi semua sektor.

Namun, hanya 163 dari 4,561 permohonan kuota pekerja asing telah diproses sehingga kini.

MPN juga menyedari keluhan dan kerugian yang dialami pengusaha-pengusaha industri terutamanya dalam sektor perladangan, perkilangan dan perkhidmatan akibat kekangan tenaga kerja yang mendesak setelah ekonomi dibuka sepenuhnya.

Muhyiddin menambah, mesyuarat tersebut turut mengambil maklum inisiatif-inisiatif yang telah diberikan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang terjejas akibat pandemik COVID-19 dan bencana banjir.

Namun beliau berkata, MPN berpandangan bahawa inisiatif disediakan secara optimum mengikut keutamaan.

“Justeru, Mesyuarat mencadangkan supaya pihak kementerian mengenal pasti sektor-sektor yang paling terjejas bagi memastikan inisiatif-inisiatif boleh diubah suai dan
disasarkan.

“Ini bagi memastikan sektor-sektor ini tidak ketinggalan dalam usaha pemulihan negara,” jelasnya.

Muhyiddin berkata, dalam kemelut COVID-19, turut menjadi mangsa adalah golongan pelajar dan kanak-kanak.

Beliau memberitahu, isu-isu seperti ketinggalan dan keciciran pembelajaran pelajar serta penjagaan kanak-kanak masih dirasai.

“Dalam hal ini, MPN telah memberi pertimbangan dan pada dasarnya menyokong cadangan-cadangan yang dibentangkan bagi menangani isu-isu yang dihadapi golongan pelajar dan kanak-kanak kesan penularan COVID-19,” katanya.

Selain itu, MPN mengesyorkan agar penggunaan aplikasi MySejahtera sebagai alat pengesanan kontak dikaji bagi penggunaan yang berkesan dalam peralihan ke fasa endemik.

Muhyiddin juga mengumumkan dua ahli MPN yang baharu iaitu Rakan Kongsi Urusan PricewaterhouseCoopers Malaysia, Soo Hoo Khoon Yean dan Ketua Saintis Data, Techna-X Berhad, Dr Wan Muhammad Hasni Wan Sulaiman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here