AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Selangor menahan empat nelayan asing bersama bot pada kedudukan 27 batu nautika barat daya Kuala Selangor, pukul 3.30 petang semalam.

Pengarah Maritim Selangor, Kepten Maritim Mohammad Rosli Kassim berkata, mereka ditahan semasa rondaan rutin penguatkuasaan di sekitar perairan Selangor.

“Hasil pemeriksaan mendapati bot dikendalikan empat kru termasuk tekong warga Myanmar berumur lingkungan 24 hingga 45 tahun.

“Kesemua mereka gagal mengemukakan sebarang dokumen pengenalan diri dan permit kerja sah serta bot tersebut didapati melanggar syarat sah lesen,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini, lapor Sinar Harian.

Rosli berkata, bot bersama hasil tangkapan ikan dianggarkan seberat 400 kilogram itu ditahan dan dibawa ke Jeti Pasukan Polis Marin, Pulau Indah bagi siasatan lanjut oleh pegawai penyiasat Maritim.

Jelas beliau, kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen iaitu melakukan aktiviti penangkapan ikan di luar kawasan yang telah ditetapkan dan Akta Imigresen 1959/63 kerana tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

“Maritim Malaysia memandang serius terhadap operasi penguatkuasaan di laut dan akan mengambil tindakan tegas kepada setiap penjenayah yang melakukan aktiviti jenayah di sepanjang Zon Maritim Malaysia,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here