POLIS mengesan satu sindiket penyeludupan pendatang asing tanpa izin (PATI) yang menggunakan kenderaan pelbagai guna (MPV) mewah untuk membawa masuk dan keluar mereka melalui jalan tidak diwartakan.

Pihak polis sudah mempunya maklumat berhubung modus operandi yang digunakan sindiket itu dan akan melalukan pemantauan serta berkongsi risikan bersama pasukan Cawangan Khas dan lain-lain Kontinjen.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Hazani Ghazali berkata, itu merupakan taktik terbaharu sindiket bagi mengelak dihidu pihak berkuasa.

“Mereka ini dikesan mengambil kesempatan dan sudah tidak melalui laluan tikus. Mereka guna laluan gajah naik kereta mewah.

“Ada sahaja ruang mereka akan lakukan penyeludupan masuk Pati, tetapi kita akan ambil tindakan,” katanya ketika ditemui di Briged Tengah PGA, Cheras, Kuala Lumpur, hari ini, lapor Harian Metro.

Terdahulu Hazani menyaksikan Majlis Perbarisan dan Serah Terima Tugas Timbalan Pengarah KDNKA (PGA), Komander Briged Tengah PGA dan Komander Unit Tindakhas (UTK).

Sementara itu, Hazani berkata, tangkapan Pasukan Gerakan Am (PGA) dan pasukan khas lain terhadap Pati turut meningkat.

“Minggu lalu berlaku peningkatan yang terbaru di Kelantan apabila kita menahan 13 warga Myanmar termasuk ‘transporter,'” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here