RANG Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) berhubung anti lompat parti perlu dikaji secara lebih teliti agar tidak menjejaskan hak asasi rakyat, tegas Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Ahli Parlimen Langkawi berpandangan, pindaan tersebut disaran hanya melibatkan Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) serta Senator.

“Ini adalah satu cabaran yang perlu dikaji dan saya bersetuju supaya dikaji dengan mendalam soal lompat (parti) ini dan juga pindaan Perlembagan kerana kalau dipinda begitu sahaja, mungkin hak asasi rakyat lain yang tidak terlibat dengan dewan ini akan kehilangan.

“Inilah sebabnya kita patut percepatkan proses menggubal undang-undang yang sesuai dengan keadaan yang dihadapi oleh kita. Mungkin apa yang kita buat itu tidak begitu lengkap dan mungkin juga akan disalah gunakan seperti sekarang undang-undang kerap kali disalah gunakan.

“Umpamanya, sementara kita jamin hak seseorang untuk mengadakan persatuan atau menyertai mana-mana persatuan, tetapi bagi kerajaan ada hak untuk tidak mendaftarkan kesatuan, dengan itu hak rakyat kehilangan. Perkara semacam ini perlu kita beri perhatian,” katanya pada Mesyuarat Khas Parlimen ketika membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (no.3) 2022 di Dewan Rakyat, hari ini, lapor Satu Berita.

Mengulas lanjut, bekas Perdana Menteri itu berkata, tindakan melompat parti dalam kalangan wakil rakyat menyebabkan negara menjadi tidak stabil dari segi politik dan pemerintahan.

Tambah beliau, kedudukan seseorang Perdana Menteri itu juga didakwa tidak dapat dipastikan sama ada diiktiraf atau sebaliknya.

“Ada negara-negara yang tidak iktiraf Perdana Menteri kita sebagai Perdana Menteri dan (tidak) memberi layanan yang sepatutnya.

“Ini adalah oleh kerana kedudukan Perdana Menteri yang masuk dari pintu belakang ini tidak begitu diiktiraf oleh masyarakat. Ini menunjukkan Rang Undang-Undang Antilompat Parti perlu diadakan tetapi dia mestilah terhad khusus kepada ahli Dewan Rakyat, ADUN dan mungkin ahli Senat.

“Kalau dihadkan kepada mereka sahaja dan pihak lain bebas untuk menukar parti, itu memelihara hak asasi mereka,” kata Dr. Mahathir lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here