Oleh RIZQI ZABIDI

PELAJAR Universiti Utara Malaysia (UUM), Nur Nabilah Mohd Azahar, 25, yang putus kaki kanan akibat terkena kipas bot ketika menjalani latihan industri di Curacao, Caribbean pada 28 Disember lalu, akhirnya kembali ke tanah air, kelmarin.

Pelajar tahun akhir Sarjana Muda Pengurusan Pelancongan UUM itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan disambut Naib Canselor Naib Canselor UUM, Prof Dr Haim Hilman Abdullah serta ibu, Nor Manira Khalib, 57, dan bapanya, Mohd Azahar Zakaria, 58.

Menurut Haim Hilman, Nur Nabilah terus dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) untuk menerima rawatan susulan.

“Alhamdulillah, pelajar ini telah selamat kembali ke tanah air dan kita akan terus membawanya ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) untuk mendapatkan rawatan susulan.

“Kita berharap agar keluarganya tabah dan kuat. Dalam masa sama, kita juga mengharapkan Nur Nabilah sendiri akan kuat semangat untuk melalui proses rawatan lanjut,” katanya.

Sementara itu Nor Manira berkata, beliau amat bersyukur dapat melihat Nur Nabilah kembali ke tanah air dengan selamat.

“Tak terucap dengan kata-kata dapat melihat dia kembali ke sini. Kami sekeluarga amat berterima kasih kepada semua pihak terutamanya warga UUM, Wisma Putra, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) media dan orang ramai yang banyak memberi sokongan moral selain bantuan dari segi kewangan buat Nur Nabilah,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan, kemalangan itu berlaku ketika Nur Nabilah menjalani latihan menyelam di Dive Division Curacao, Caribbean pada 28 Disember lalu.

Susulan itu UUM memberi jaminan untuk menanggung pembiayaan kos rawatan pelajar yang putus kaki tersebut yang ketika kejadian, sedang menjalani latihan industri selama empat bulan bermula 13 September hingga 13 Januari 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here