TINDAKAN 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) etnik Rohingya termasuk dua wanita berhimpit dalam sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Alphard membawa padah, apabila mereka ditahan dalam operasi di pangkalan haram sekitar Bakong, Pasir Mas, Kelantan awal pagi tadi.

Penahanan dibuat melalui serbuan dilakukan pada 12.30 tengah malam oleh sepasukan anggota Batalion 7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) bersama anggota Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Mas selepas menerima maklumat.

Menurut Pegawai Pemerintah PGA7, Superintendan Azhari Nusi, pihaknya turut menahan seorang lelaki tempatan berusia 35 tahun dipercayai sebagai ‘transporter’ yang mengenakan bayaran sebanyak RM200 bagi setiap PATI.

Katanya, sebelum ditahan, pihaknya membuat rondaan dan menahan Toyota Alphard berwarna putih dalam keadaan mencurigakan.

“Ketika proses penahanan, kenderaan itu terbabas dan mengalami sedikit kerosakan dalam cubaan untuk melepaskan diri daripada ditahan.

“Pemeriksaan ke atas kenderaan mendapati 15 Pati warga Myanmar termasuk 13 lelaki berusia 14 hingga 43 tahun berada di tempat duduk penumpang hadapan dan penumpang belakang,” katanya dalam kenyataan, hari ini, lapor Harian Metro.

Menurut Azhari, hasil pemeriksaan terhadap penumpang mendapati mereka gagal mengemukakan dokumen perjalanan yang sah dan dipercayai masuk ke negara ini melalui pangkalan haram di sekitar Bakong.

Menurutnya, kesemua Pati berkenaan dalam perjalanan ke Machang untuk bekerja dalam sektor pembinaan bangunan.

Ujarnya, Toyota Alphard dan telefon bimbit masing-masing bernilai RM70,000 serta RM1,000 dirampas.

“Kesemua tangkapan dan rampasan dibawa ke Balai Polis Jeram Perdah bagi siasatan mengikut Seksyen 26J Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Atipsom) serta Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63,” ujar beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here