Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEBANYAK 61 kompaun berjumlah RM40,000 dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Johor terhadap penjual ayam di seluruh negeri ini.

Pengarahnya, Mohd. Hairul Anuar Bohro berkata, kompaun dikeluarkan terhadap tiga kesalahan iaitu gagal menggunakan tanda harga khas berwarna merah jambu (pink plate), melebihi harga jualan dan tidak mempamer harga jualan.

Selain itu, pihaknya juga memberikan 60 notis kepada peniaga di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 untuk menjalankan siasatan sama ada wujudnya sebarang elemen pencatutan.

“Tindakan itu dibuat selepas KPDNHEP Johor memeriksa 2,852 peruncit dan 48 lagi di peringkat pemborong di pasar basah, pasar awam, pasar raya dan juga pembekal seperti pemborong, peladang, pengeluar dan pengimport di seluruh negeri,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Tambahnya, seramai 200 anggota terlibat dalam pemeriksaan itu kerana pihaknya komited untuk menangani kos sara hidup yang semakin meningkat dengan pelbagai langkah telah dilaksanakan bagi memastikan harga barangan berpatutan dan stabil.

“Sehubungan itu, kami juga menasihati peniaga untuk mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan dan tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barangan sewenang-wenangnya,” jelasnya.

Beberapa hari lalu, segelintir peniaga ayam di Johor Bahru didapati menjual ayam melebihi harga siling ditetapkan kerajaan iaitu RM8.90 sekilogram.

Mereka meletakkan harga sehingga RM10 sekilogram dengan alasan terpaksa setelah menerima ayam segar pada harga RM8.60 daripada pemborong serta perlu membayar kos pengangkutan RM1 bagi setiap ekor ayam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here