BILAL Surau Al-Qadir di Guchil 7, Kuala Krai, dipercayai melaungkan azan Maghrib lebih awal empat minit daripada waktunya semalam sehingga kejadian itu tular di media sosial.

Imam Masjid Bandar Kuala Krai, Armin Azahari Mamat berkata, ketika kejadian bilal berkenaan tidak menyedari bahawa beliau telah melaungkan azan Maghrib pada 7.17 malam menyebabkan segelintir penduduk percaya telah masuk waktu berbuka puasa.

“Saya telah dimaklumkan oleh penduduk bahawa tok bilal dari Surau Al-Qadir di Guchil 7, Kuala Krai telah melakukan kesilapan tersebut dan beliau telah memohon maaf atas kecuaian yang dilakukannya tanpa disengajakan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Justeru beliau berkata, mengikut hukum syarak, penduduk di sekitar kawasan itu yang telah berbuka puasa mengikut laungan azan tersebut, puasanya dikira terbatal dan wajib digantikan selepas berakhirnya Ramadan nanti.

Semalam tular di media sosial yang mengatakan penduduk di sekitar Guchil 5, 6 dan 7 di Kuala Krai perlu menggantikan puasa selepas dipercayai azan Maghrib yang menandakan waktu berbuka puasa berkumandang lebih awal daripada waktu sebenarnya.

Mengulas lanjut, Armin menasihati semua anggota masyarakat supaya peka dengan waktu berbuka puasa dan tidak bergantung semata-mata kepada alunan azan yang berkumandang di masjid, surau mahupun stesen televisyen atau radio.

Ahad lalu, penyampai radio Tawau FM memohon maaf selepas menyiarkan azan Maghrib empat minit lebih awal menyebabkan ada penduduk yang berbuka puasa.

Susulan itu, beliau memohon maaf menerusi pengkongsian di Facebooknya pada hari sama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here