Oleh RAHIMI MOHAMAD

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) boleh menyediakan platform kepada semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Johor atau Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang baharu di negeri itu untuk mengisytihar harta.

Ketua Pesuruhjayanya, Tan Sri Azam Baki berkata, proses tersebut boleh mengguna pakai kaedah sama yang dilakukan ketika Ahli Parlimen mengisytiharkan harta masing-masing sebelum ini.

Beliau berkata, pihaknya bersedia melakukan proses itu pada bila-bila masa dan mencadangkan agar ia tidak dilakukan secara bersendirian supaya kaedahnya lebih sistematik dan teratur.

“SPRM tiada masalah bagi mewujudkan platform berkenaan pada bila-bila masa kerana panduannya sudah ada.

“Bagi mewujudkan platform untuk kegunaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor sahaja, Speaker DUN perlu menghantar surat permohonan kepada SPRM terlebih dahulu bagi proses selanjutnya.

“SPRM mencadangkan agar ia dipercepatkan seperti titah Tuanku Sultan Johor selain diwujudkan kod etika pengisytiharan harta seperti yang dilakukan di peringkat Parlimen dan anggota pentadbiran di peringkat Pusat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Pegawai SPRM siri 25 bilangan 1/2021 (Penolong Penguasa Gred P29) di Padang Kawad, Kompleks SPRM Johor, Johor Bahru, hari ini.

Sebelum ini, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah supaya calon-calon Exco Johor yang bakal dilantik perlu membuat pengisytiharan harta.

“Mereka (bakal calon Exco) perlu juga melalui semakan latar belakang yang menyeluruh dengan polis serta SPRM,” titah Sultan Johor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here