AWAS bagi golongan tidak berpuasa yang menjadikan lokasi tertentu sebagai tempat berkumpul untuk makan dan minum pada Ramadan.

Ini kerana Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) sudah mengenal pasti lokasi tumpuan ‘kaki ponteng puasa’ sepanjang Ramadan ini.

Menurut Pesuruhjaya JHEAT, M. Rozi Bidin, pegawai Penguat Kuasa Syariah sudah mengenal pasti beberapa lokasi ‘kaki ponteng puasa’ untuk makan dan minum di siang hari seperti di kedai makan, tempat perkelahan, kawasan perindustrian dan juga tempat rekreasi.

Katanya, dalam melaksanakan penguatkuasaan, pegawai dan anggota akan menggunakan pendekatan memberi nasihat jika melakukan kesalahan pertama dan dikenakan tindakan tegas jika didapati melakukan kesalahan kedua, lapor Harian Metro.

M. Rozi yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) ketika dihubungi memberitahu, tindakan tegas juga akan dikenakan ke atas individu yang menjual makanan kepada golongan tidak berpuasa.

“Seramai 171 pegawai dan anggota termasuk 85 anggota sukarela akan melakukan rondaan di semua lokasi yang dikenal pasti,” katanya.

Menurut M. Rozi, mereka yang makan dan minum termasuk merokok secara terbuka di tempat awam boleh dikenakan tindakan mengikut Enakmen A54, Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir), (Terengganu) Pindaan 2015.

Ujarnya, tindakan yang sama juga boleh dikenakan ke atas orang yang menjual makanan, minuman dan rokok kepada umat Islam pada waktu berpuasa sepanjang Ramadan.

“Umat Islam yang didapati melakukan kesalahan itu boleh dikenakan denda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau keduanya sekali,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here