SEORANG Pembantu Kesihatan Awam dari Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Sabak Bernam, Selangor yang dilaporkan hilang sejak dua hari lalu, ditemukan meninggal dunia dalam tali air Parit 8 Barat, semalam. 

Mayat mangsa berusia 50 tahun ditemukan oleh rakannya dalam keadaan terlingkup di lokasi kejadian pada pukul 2.15 petang. 

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Agus Salim Mohd. Alias berkata, pihaknya bergegas ke tempat kejadian untuk menjalankan pemeriksaan sejurus menerima maklumat daripada rakan mangsa.

“Siasatan awal mendapati terdapat satu mayat dalam keadaan terlingkup berserta topi keledar bersebelahan dengannya.

“Pemeriksaan lanjut juga mendapati motosikal mangsa berada dalam tali air terbabit dengan jarak kira-kira 400 meter daripada lokasi mangsa ditemukan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Agus Salim berkata, pihaknya meminta bantuan Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Besar untuk mengeluarkan mayat mangsa dan motosikal miliknya dari tali air itu. 

Beliau juga berkata, hasil pemeriksaan awal ke atas tubuh badan mangsa mendapati tiada sebarang kecederaan. 

“Berdasarkan keterangan rakan mangsa yang juga pengadu, dia bersama mangsa akan ke Klang bagi mengambil racun bagi tujuan kerja ‘fogging’. 

“Pada pukul 7 pagi semalam, pengadu sampai di Unit Vektor PKD Sabak Bernam dan mendapati mangsa belum sampai.

“Dia menunggu sehingga pukul 8 pagi sebelum menghubungi keluarga mangsa. Bagaimanapun, keluarganya memaklumkan mangsa tidak pulang ke rumah sejak kelmarin. 

“Pengadu kemudian memaklumkan perkara itu kepada penyelianya dan mereka bertindak mencari mangsa,” katanya.

Agus Salim berkata, rakan mangsa kemudian menjumpai topi keledar dipercayai milik mangsa dan ketika diperiksa, mereka mendapati ada mayat berdekatan topi keledar itu.

Katanya, mayat mangsa dibawa ke Hospital Sabak Bernam dan diserahkan kepada Jabatan Forensik untuk bedah siasat.

“Bedah siasat akan dijalankan selepas ujian saringan COVID19 diperoleh dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Norazam Khamis berkata, sepasukan tujuh anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sungai Besar dikejarkan ke lokasi kejadian selepas menerima panggilan pada pukul 3.48 petang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here